Diyanet cemaatlere ait Kuran kurslarını denetleyemiyor

Diyanet cemaatlere ait Kuran kurslarını denetleyemiyor
16 bin kurstan sadece 4 bini Diyanet'e ait.

Türkiye genelinde sayıları 16 bini bulan Kuran kurslarının sadece 4 bini Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait. Diyanet kursları denetlemekte zorluk çektiğini hazırladığı raporda itiraf etti.

Raporda,"Kurslarda dernek, vakıf, cemaat hâkimiyeti ortadan kaldırılmalıdır" tespitini yaptı. 

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in 15 Temmuz darbe girişiminin ardından  2016’daki "Medreseler legal olmalı, bir kısmını Kuran kursu yaparak legalleştirdik" açıklamasıyla geçmişte illegal olarak faaliyet yürüten tarikat ve cemaat kursları yasal görünüme kavuşmuştu.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre kursların 339’u vakıflar, 3 bin 257’si dernekler, 1007’si şahıslar, 1370’i belediyeler, 2 bin 278’i köy tüzel kişilikleri ve 3 bin 989’u de "diğer" başlığı altındatoplanıyor. İl ve ilçe merkezlerinde 10 bin 278, beldelerde 1268, köylerde ise 4 bin 613 kurs bulunuyor. 

Raporda, yaz ayları ile birlikte yatılı öğrenci sayısının 5 kat arttığı ve  "Türkiye genelinde kursların yüzde 6.1’i denetlenmiştir" tespiti yapıldı. Raporda, yıl boyunca yürütülen faaliyetler kapsamında ise "Kursların yüzde 50’si denetlenmiştir" denildi. Diyanet raporunda kurslara ilişkin "Kurslarda dernek, vakıf, cemaat hâkimiyeti ortadan kaldırılmalıdır" denildi.

 

Öne Çıkanlar