Diyarbakırlılar, Kılıçdaroğlu'nun sözlerini 'samimi' bulmadı

Diyarbakırlılar, Kılıçdaroğlu'nun sözlerini 'samimi' bulmadı
'Demokrasinin yolu Diyarbakır’dan geçer' diyen Kılıçdaroğlu’nun 'Kürdistan lafından ben de rahatsız oluyorum' sözlerini hatırlatan Diyarbakırlılar 'Bunlardan hiçbir şey beklemiyoruz' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Ocak'ta DEVA Partisi'yle yaptığı görüşmenin ardından "Bu ülkeye demokrasi gelecekse, bunun yolu Diyarbakır’dan geçer" açıklaması yaptı.

Kılıçdaroğlu, ayrıca 27 Ocak'ta Diyarbakır'a geleceğini açıkladı. Ancak hava koşulları nedeniyle söz konusu ziyaret ileri bir tarihe ertelendi.

Diyarbakırlılar ise Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına temkinli yaklaşıyor. Daha önce ülke yönetimine aday parti liderleri tarafından yapılan benzer açıklamaları anımsatan kent sakinleri, Meclis'e gönderdikleri Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Semra Güzel hakkında hazırlanan fezlekeye dair CHP'nin tavrını eleştirdi.  

'ERDOĞAN DA İŞİNE GELİNCE KÜRTLERİ KULLANIYOR'

Peynirciler Çarşısı esnaflarından Basri Yeniş, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını geçmiş yıllarda farklı siyasetçilerden çokça duyduğunu belirtti. Yeniş, "Erdoğan da ‘Kürt meselesi benim meselemdir’ dedi. Mesut Yılmaz ‘Avrupa'nın yolu Diyarbakır’dan geçiyor’ dedi. İşine gelince Kürtleri kullanıyor, işine gelince de ‘Kürt diye bir şey yok’ diyorlar" ifadelerini kullandı. 

'SAMİMİ DEĞİL'

"Kılıçdaroğlu Diyarbakır’a neden geliyor?" diye soran Mehmet Akgül, açıklamaları "samimi" bulmadığını ifade etti.  

Soyadının yazılmasını istemeyen Vahit isimli yurttaş ise Kılıçdaroğlu ve partisinin HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasında "evet" oyu verdiğini anımsattı.

Bu durumdan kaynaklı Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını "samimi" bulmadığını ifade eden Vahit, "Bugüne kadar Kürtler için herhangi bir şey yapmadı ya da Kürtlerden bahsetmedi. Oy ve başkanlık zamanı bizden bahsediyorlar, gönlümüzü hoş etmeye çalışıyorlar. Kılıçdaroğlu net konuşmuyor. Kapağı tam açmıyor. O kapağı tam açması ve net konuşması gerekiyor" diye kaydetti. 

'HDP'Yİ BİLE KABULLENEMİYORLAR'

Her seçim dönemi böyle söylemlerle karşılaştıklarını ifade eden Abbas Aydemir de açıklamaları samimi bulmadığını belirterek, "HDP’yi bile kabullenemiyorlar. Demirtaş’ın içeride olmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi de onlar. Samimi gelen hiçbir şeyleri yoktur. İnanmıyoruz. Bizle dalga geçiyorlar" dedi. 

Cuma Burak, Kılıçdaoğlu’nun söylemlerine ve siyasetçilerin Kürtlere dönük politikalarına güvenmediklerini belirtti. Burak, kendilerine verilen "vaatlerin" yerine getirilmediğine işaret ederek, "İş HDP’ye geldi mi hepsi bir oluyor" dedi. 

'BUNLARDAN HİÇBİR ŞEY BEKLEMİYORUZ' 

CHP’nin geçmiş dönem politikalarını anımsatan Nezir Gezer, "Partisi, Dağkapı’dan Ulucami’ye kadar sehpalar kurarak Şeyh Said ve arkadaşlarını astı" dedi. Siyasi partilerin Kürtleri sürekli kullanmak istediğini kaydeden Gezer, "Partilerin söylemleri yalan dolu. Diyarbakır’da başka bir şey, İstanbul’da başka bir şey söylüyorlar. Bir sürü liderimizi astılar. İki gözümüzü çıkarmışlar şimdi de diyorlar ki ‘niye görmüyorsunuz?’ Kürtleri sömürme ve köleleştirme politikaları güdüyorlar" ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu’nun "Kürdistan lafından ben de rahatsız oluyorum" sözlerine dikkati çeken Gezer, şunları söyledi: "Burası Kürdistan’dır. İsterlerse beni içeri atsınlar. Osmanlı arşivlerinde de vardır. Erdoğan yeri geldiği zaman bize 'Kürdistan' diyor. Burası da Kürdistan’dır. Hiç kimse de inkar edemez. Buranın yerli halkı olarak bir araya gelerek, kendi geleceğimizi kendi kaderimizi belirlemeliyiz. Yoksa bunlardan hiçbir şey beklemiyoruz" ifadelerini kullandı. (MA)

Öne Çıkanlar