Dolar/TL 17,97 seviyesinde: ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin iki kat üzerinde geldi
+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dün yayımladığı verilere göre döviz rezervi dün 2 milyar doların biraz üzerinde artışla en son 2002 yılında gördüğü dip seviyelerden kısmen toparlandı. Buna rağmen bankacıların hesaplamalarına göre temmuz ortasında eksi 55 milyar dolar olan swap hariç döviz rezervlerinde ancak sınırlı toparlanma görüldü.
Turizm sezonundaki güçlü seyire ve yıl sonu turizm hedeflerinin yükselmesine rağmen enerji ithalat faturası ve euro/dolar paritesindeki düşüş kaynaklı yurtiçi döviz talebinin artacağı tahmin ediliyor.
Hafta ortasında 18 seviyesine yükselerek 20 Aralık'tan bu yana yeni zirveyi gören dolar/TL bugün 17,93/17,96 seviyesinde. Bu seviyeye göre TL'nin dolar karşısında nisan başından beri değer kaybı yüzde 17,4, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 26,7 oldu.
Güne 18,39 seviyelerinden başlayan euro/TL ise akşam saatlerinde 18,24 seviyelerinde.
Uluslararası piyasalardan borçlanma maliyetinin de bir göstergesi olan Türkiye'nin beş yıllık dış borcunu iflasa karşı sigortalamanin maliyeti (CDS) geçen hafta 880 baz puanın üzerine çıkarak tarihi zirveye yaklaşmasının ardından Cuma gününden itibaren sert düşüşler kaydetti.
CDS dün 33 baz puan daha gerileyerek 728/739 baz puandan kapanırken cumadan bu yana 150 baz puan düşüş kaydetti.
HÜKÜMETİN İHRACAT GELİRLERİNE DAYALI EKONOMİ POLİTİKASINI İŞLEVSİZ
Türkiye'nin cari açığının kapanmasında hayati öneme sahip ihracat gelirleri ilk yedi ayda yüzde 19 artış kaydederken, ithalat yüzde 41 artarak dış ticaret açığındaki artışı yüzde 143'e taşıdı. Küresel pazarlardaki gelişmelerle birlikte ihracatçı sektörlerde aşağı yönlü revize edilmeye başlanan yılsonu beklentileri hükümetin ihracat gelirlerine dayalı ekonomi politikasını işlevsiz kılabilir.
Bu bağlamda yurtdışından Türkiye'ye döviz girişi yakından izleniyor. Yine dün yayımlanan verilere göre yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatı geçen hafta parite etkisinden arındırılmış olarak 2,1 milyar dolar artış kaydetti. Bir bankacı tüzel kişi mevduatındaki artışın Rusya'nın Akkuyu nükleer santralinin yapımı için temmuz ayının son günlerinde gerçekleştiği düşünülen Türkiye'ye para aktarımı ile ilgili olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
Öte yandan, piyasaların merakla beklediği ABD istihdam verileri açıklandı. ABD'de tarım dışı istihdam verisi beklentilerin iki kat üzerinde geldi. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, temmuz ayında tarım dışı istihdam 528 bin arttı. Piyasa beklentisi 258 bin artış gerçekleşeceği yönündeydi. İstihdam verileri sonrası faizin daha da artabileceği beklentisiyle dolar endeksi yüzde 0,747 artarak 106,470 seviyesine çıktı. Serbest piyasada dünü 17,92 TL'den kapatan dolar yönünü 17,97'nin üzerine çevirdi.
Özel sektörün istihdamı 471 bin ile piyasa beklentisi olan 230 binin üzerine çıktı. Kamu istihdamında artış 57 bin olarak açıklandı. İstihdam imalat sektöründe 30 bin, inşaat sektöründe 32 bin, madencilik sektöründe 7 bin yukarı geldi.
ABD'DE İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 3,5'E GERİLEDİ
Aynı ayda işsizlik oranı yüzde 3,5 seviyesine geriledi. Piyasa beklentisi işsizlik oranının yüzde 3,6 seviyesinde kalacağı yönündeydi. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 6,7 olarak kaldı.
ABD Merkez Bankası (Fed), son projeksiyon raporunda işsizlik oranı beklentisini bu yıl için yüzde 3,9, gelecek yıl için yüzde 4,1, 2024 için yüzde 4 ve 2025 yılı için yüzde 5,2 olarak tahmin etti. Fed'in uzun dönem işsizlik oranı beklentisi ise yüzde 2,6 seviyesinde bulunuyor.
Saatlik kazançlar aylık yüzde 0,47, yıllık yüzde 5,22 artış gösterdi. Analistlerin beklentisi aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 4,9 artış olacağı yönündeydi. Ortalama çalışma saati ise değişmeyerek 34,6 saat oldu. Ülkede işgücüne katılım oranı yüzde 62,2'den yüzde 62,1'e indi.