Dolarda kritik eşik aşıldı, kur tekrar 13 TL seviyesini gördü

Dolarda kritik eşik aşıldı, kur tekrar 13 TL seviyesini gördü
Geçen hafta 13,50 ile rekor kırdıktan sonra 11,50'lere kadar gerileyen dolar yeniden 13 seviyesi gördü. Faiz indirimlerinin süreceği beklentisi TL'yi eritirken, Omicron baskıyı artırıyor.

ARTI GERÇEK - Haftanın ilk önemli verisi olan büyüme rakamlarını karşılayan yurt içi piyasalar, beklentilerin hafif altında gerçekleşen üçüncü çeyrek büyüme verisine tepki vermedi.

Ancak daha sonra dolar/TL’de bugün yeniden 13 seviyesi görüldü. Euro/TL’de de 14,78 seviyesine çıktı.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelen faiz indirimlerine devam mesajı ile 13,45’e yükseldikten sonra 11,50 seviyelerine kadar gerileyen kur, cuma akşamı tekrar yükselişe geçmişti.

Covid-19'un yeni varyantı Omicron’un yarattığı endişeler de TL gibi gelişen ülke para birimlerinin değer kaybında etkili oldu.

Enflasyon artarken Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi TL'yi eritirken, Omicron varyantı da gelişen ülke para birimleri üzerindeki baskıyı artırıyor.

Altın fiyatları, dolardaki değer kaybından destek alarak yükselirken, yatırımcıların Omicron varyantının küresel ekonomiye olabilecek etkisinin değerlendirmeye devam etti.  Omicron'un ekonomiye etkisinin olumsuz olacağı yönündeki inancın pekişmesi altın fiyatlarını da artırdı.

Moderna CEO’sunun Financial Times’a verdiği demeçte, "Şu an kullanılan aşılar yeni varyanta karşı zorlanacak" demesi piyasalardaki risk iştahını tekrar düşürdü. Riskten kaçınma ise altına yönelimi artırdı.

Spot piyasada altın fiyatları, dolardaki değer kaybından destek alarak yükselirken, yatırımcıların Omicron varyantının küresel ekonomiye olabilecek etkisinin değerlendirmeye devam etti.

Kapalıçarşı’da altın fiyatları ise dolar/TL’deki yüksek seviyeye bağlı olarak artıyor. İlk işlem saatlerinde gram altın 736 TL’den, çeyrek altın 1169 TL alış ve 1197 TL satış fiyatıyla, Cumhuriyet altını 4 bin 677 TL alış ve 4 bin 789 TL satış fiyatıyla işlem gördü.

SPOT PİYASADA ALTIN FİYATLARI

Ons altın, geçen haftaya 1850 dolar civarında başlamış sonra hızlı bir şekilde 1800 doların altına inmişti. Haftanın son işlem gününde yeni varyant omicronun yarattığı endişeler nedeniyle 1815 dolara tırmanan ons altın risk iştahının bir miktar artmasıyla 1800 seviyesinin altına indi. Ancak son gelişmeler altının tekrar artmasına sebep oldu.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı son 24 saatte yüzde 0,5 artarak 1792 dolara yükseldi. ABD Altın vadeli işlemleri de yüzde 0,5 artarak 1794 dolara yükseldi.

Öte yandan, yükselen enflasyona rağmen sert faiz indirimlerine giderek TL'de tarihi değer kaybına neden olan Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda ne yapacağı konusunda büyük bankalar ayrıştı. Goldman Sachs Haziran 2022'ye kadar politika faizin yüzde 20'ye yükseltilmesini beklerken, HSBC yüzde 11'e kadar düşürülmesini bekliyor.

FED'DEN OMICRON AÇIKLAMASI

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, koronavirüsün yeni ortaya çıkan Omicron varyantına ilişkin ilk halka açık konuşmasında, bu varyantın Fed'in istikrarlı fiyatlar ve maksimum istihdam sağlama görevlerinin her iki tarafı için de risk oluşturduğunu söyledi.

Powell, Senato Bankacılık Komisyonu’nda yapacağı konuşmanın bir gün önce yayımlanan metnine göre, "Covid-19 vakalarında son dönemde görülen artış ve omicron varyantının ortaya çıkması, istihdam ve ekonomik faaliyet için aşağı yönlü riskler oluşturdu ve enflasyona yönelik belirsizliği artırdı" dedi ve virüse yönelik artan endişelerin, insanların çalışma istekliliğini azaltacağını ve bunun da işgücü piyasasındaki iyileşmeyi yavaşlatacağını ve tedarik zinciri aksaklıklarını yoğunlaştıracağını sözlerine ekledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar