Dr. Recep Koç: Aile hekimlerinin basına beyanat vermesi yasaklandı

Dr. Recep Koç: Aile hekimlerinin basına beyanat vermesi yasaklandı
+Gerçek TV’nin YouTube kanalında gazeteci Canan Kaya’nın hazırlayıp sunduğu “Lafı Dolandırmadan” programının bu haftaki konuğu aile hekimi Dr. Recep Koç oldu.

Hekimler, TBMM Genel Kurulu'nda hekim ve diş hekimlerinin özlük haklarında iyileştirme yapılmasını öngören düzenleme teklifinin geri çekilmesi nedeniyle Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla 15 Aralık Çarşamba günü greve gitti. +Gerçek TV’de Canan Kaya’nın hazırlayıp sunduğu "Lafı Dolandırmadan" programına konuşan aile hekimi ve Türkiye Tabip Odası Üyesi Dr. Recep Koç, bu protestoların çok daha önce başladığını belirterek hekimlerin sorunlarını şöyle sıraladı:

‘OLAN SESİMİZE OLACAK ÇÜNKÜ BAĞIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

"Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya aylardır söylüyoruz, yazıyoruz, sosyal medyada paylaşıyoruz ama nedense bir türlü duyuramadık. En sonunda 15 Aralık’ta alanlarda bağırdık. Bağırmaktan sesim kısıldı. İnşallah duymuştur. Olan sesimize olacak çünkü bağırmaya devam edeceğiz. Bu mücadele başladı ve bitmeyecek.

Şu an Türkiye’de sağlık sistemi artık çöküş halinde. Fakat ne bakanlık ne de iktidar duymuyor. İki yıldır pandemi dolayısıyla sağlık çalışanlarımız gerçekten çok yoruldular. Oturalım ve bu sorunları çözelim dedik ama nedense bakanlıktan bizlere şimdiye kadar bir yanıt gelmedi. TTB, bir buçuk yıldır Bakan Koca’dan randevu alamıyor. 15 Aralık’ta Edirne’den Ardahan’a kadar çok geniş çaplı bir eylem yaptık. Ancak Bakan Koca sanki 15 Aralık’ta Türkiye’de hiçbir şey olmamış gibi hâlâ çıkıp bir söz söylemiş değil. Bakın işte en son TBMM’de yapılan olayda sanki bir oyun oynandı. Bir kanun var, bu kanunla bir takım teklifler geldi, maddeler konuldu, iyi kötü bir iyileştirme. Ne diye geri çektiler anlamıyoruz.

‘HER YIL 1200 HEKİM YURT DIŞINA GİDİYOR, BEYİNLERİMİZİ KAÇIRIYORUZ’

Son yıllarda hastaneler kazanamadığı ve masraflar arttığı için, döner sermayedeki ödemeler dağıtılamadı. Yani arkadaşlarımız bir maaş ve sabit ek ödeme dediğimiz bir ödemeye mahkûm bırakıldılar. Yani şu anda uzman bir hekim, 15-20 yılını bu işe vermiş bir hekim, kamu hastanesinden 8-9 bin lira civarında ücret alıyor. Geçinmek zor, geçinemiyoruz. İnsanca yaşayamıyoruz. Bu nedenle de kamudan istifalar çoğaldı. Son 3 yılda 8 bine yakın meslektaşımız istifa etti. Her yıl 1200 civarında hekim yurt dışına gidiyor. Artık kaçıyorlar. Beyinlerimizi kaçıyoruz. İnsanca yaşamı sağlayacak ve emekliliğimize yansıyacak bir temel ücret istiyoruz.

'AİLE HEKİMLERİNİN BASINA DEMEÇ VERMESİ YASAKLANDI'

En son 30 Haziran’da çıkartılan bir yönetmelikle sorunlar çığ gibi oldu. Bakın size yönetmelikten bir madde söyleyeyim: "Aile hekimleri olarak basına demeç verirseniz, sosyal medya paylaşımları yaparsanız, size 50 puan ceza. İkinci defa tekrarlarsanız, bu cezayı ikiye katlarım. 150 puan ceza aldığınızda da hakkınızda inceleme başlatırım" diyorlar. Mesela gazeteciler gelip bizlere aşılarla ilgili soru sorduğunda "Bugün Covid aşısı gelmedi, aşı yapamıyoruz. Ya da bakanlık kızamık aşısını 1 aydır vermiyor, çocuk felci aşısı gelmedi" diyorduk. Biz bunları söyleyince de tepki çekiyorlardı. Amaç, bunların duyulmasını engellemek. Bizleri susturmak için böyle bir yönetmelik çıkardılar."

Öne Çıkanlar