Dünya Basınından | Biden Trump'ın Alaska'da sondaj kararını askıya aldı

Dünya Basınından | Biden Trump'ın Alaska'da sondaj kararını askıya aldı
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

ARTI GERÇEK - Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Başkan Joe Biden'ın aldığı bir dizi karar gazetelerin manşetlerinde yer aldı. Alaska'da Donald Trump döneminde petrol ve gaz sondajına açılan doğal koruma alanıdaki sondaj izinleri Joe Biden tarafından askıya alındı. Göçmen sukuşları, ren geyikleri ve kutup ayılarına ev sahipliği yapan bölgede 11 milyar varil petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor. Bölgedeki sondaj izni Demokratarla Cumhuriyetçiler arasında 40 yıldır tartışma konusu.

Washington Post ise Joe Biden'ın, ülkede oy hakkının baskı altına alınmasına yönelik çabalarla ve bu konuda çıkartılan yasalarla mücadele etme sözü vermesini manşetine taşıdı. Biden, yönetiminin, oy haklarının korunmasına yönelik çalışmalarına öncülük etmesi için Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i görevlendirdiğini açıkladı. Ülkede halihazırda bir hayli kısıtlayıcı olan oy verme hakkının kapsamı geçtiğimiz günlerde Teksas'ta daha da daraltılmak istenmiş, Demokratların salonu terk etmesiyle oylama tamamlanamamıştı.

İngiltere basınında Coronavirus (Covid-19) salgınıyla ilgili gelişmeler yine ön planda yer aldı. The Independent, Eğitim Bakanlığı'nın, Covid-19 sonrası dönem için okullara 1.5 milyar dolar ödenek yapmayı planladığını, ancak bu miktarın telafi eğitimleri için yeterli olmayacağını yazdı. 

The Guardian ülkede 10 ay sonra Covid-19 nedeniyle ölüm meydana gelmemesini ön plana çıkardı. Ülkede 9 Nisan'da 3 binin altına düşen günlük vaka sayısı, 16 Mayıs'tan itibaren yeniden yükselmeye başlamıştı. Vaka sayılarındaki artışta İngiliz hükümetinin "endişe türü" olarak tanımladığı Hindistan varyantının etkili olduğu belirtiliyor. Son günlerde görülen vakaların yaklaşık yüzde 50'sinde bu varyantın tespit edildiği kaydediliyor.

ABD ve İngiltere'de bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: BIDEN, TRUMP'IN ALASKA'DA SONDAJ KARARINI ASKIYA ALDI

New York Times, ABD'de Başkanı Joe Biden'ın Alaska'da bulunan Kuzey Kutbu Ulusal Yaban Sığınağı'ndaki (ANWR) sondaj kontratlarını askıya aldığını yazdı.

Haberde "Karar, şimdilik Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük el değmemiş vahşi alanlardan birinde petrol ve gaz sondajını engelliyor" dendi.

New York Times, haberde "Karar, göç eden su kuşları, ren geyikleri ve kutup ayılarına ev sahipliği yapan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük el değmemiş vahşi alanlardan birinde sondajı durdurabilecek bir süreç oluşturuyor. Ancak aynı zamanda Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin kırk yıldan fazla bir süredir sondaj izni verilip verilmemesi için savaştıkları 11 milyar varil petrolün çıkarılmasını askıya alıyor" ifadelerine yer verdi.

Donald Trump yönetimi 2020 yılında bölgeyi petrol ve gaz sondajına açacağını duyurmuştu. Dönemini ABD İçişleri Bakanı David Bernhardt tarafından Ağustos 2020'de imzalanan belge ile ANWR’nin okyanus kıyı şeridini oluşturan 1,56 milyon dönümlük alanda petrol ve gaz aramak için sondaj yapılması kararı onaylanmıştı.

WASHINGTON POST: OY VERME HAKKI TARTIŞMASINDA HARRIS GÖREVLENİRİLDİ

Washington Post, ABD Başkanı Joe Biden'ın, ülkede oy hakkının baskı altına alınmasına yönelik çabalarla ve bu konuda çıkartılan yasalarla mücadele etme sözü vermesini manşetine taşıdı. Biden, yönetiminin, oy haklarının korunmasına yönelik çalışmalarına öncülük etmesi için Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i görevlendirdiğini açıkladı. 

Ülke genelindeki eyaletlerde Cumhuriyetçiler’in oy haklarını kısıtlamaya yönelik girişimlerini sert biçimde eleştiren Biden, ‘’Bu kutsal hak daha önce hiç görmediğimiz bir yoğunlukta saldırı altında’’ ifadesini kullandı.

Teksas'ta Demokratların Temsilciler Meclisi’nde ABD’deki en kısıtlayıcı oylama tasarılarından birinin gece yarısından önce geçmesini engellemek için salonu terk etmişti.

Demokratlar dışarı çıkınca Cumhuriyetçiler oturumu ertelemek zorunda kalmış ve oylama yapılamamıştı.

FINANCIAL TIMES: EURO BÖLGESİNDE ENFLASYON YÜKSELDİ

Euro Bölgesi'nde nisanda yüzde 1,6 olan yıllık enflasyonun, mayısta yüzde 2'ye ulaşması Financial Times'ın manşetinde yer aldı. 

Euro Bölgesi'nde mayıs ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 13,1 ile enerjide gerçekleşti.

Bunu, yüzde 1,1 ile hizmetler, yüzde 0,7 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 0,6 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri izledi.

Enflasyon, mayıs ayında Almanya ve İspanya’da yüzde 2,4, Fransa'da yüzde 1,8, İtalya'da yüzde 1,3 olarak tahmin edildi.

THE INDEPENDENT: EĞİTİMCİLERDEN 'COVID ÖDENEĞİ YETERSİZ' UYARISI

İngiltere'de öğrencilerin Covid-19 salgınının başından bu yana uzaktan devam eden eğitimin hangi koşullar altında yüz yüze uygulamaya geçileceği tartışılıyor. The Independent, Eğitim Bakanlığı'nın, Covid-19 sonrası dönem için okullara 1.5 milyar dolar ödenek yapmayı planladığını, ancak bu miktarın telafi eğitimleri için yeterli olmayacağını yazdı. 

Hükûmetin, 2022 döneminde eğitim saatlerini uzatması da gündemde. Hükümet tarafından yetkilendirilen Sir Kevan Collins pandemi sonrası için eğitim raporunu dün yayımlamıştı. Raporda, Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitime geçen öğrencilerin yüz yüze eğitime geçildiğinde telafi amacıyla okul günlerini yarım saat uzatılması önerilmişti.

THE GUARDIAN: 10 AY SONRA COVID-19 ÖLÜMÜ MEYDANA GELMEDİ

Eğitimde telafi için alınan tedbirlerin yetersizliğine manşetten yer veren The Guardian'ın ön plana çıkardığı diğer bir haber ülkede Covid-19 nedeniyle 10 ay sonra ölümsüz bir gün geçirilmesi oldu.

İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı verilere göre, son 24 saatte 3 bin 165 kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı, toplam vaka sayısı 4 milyon 490 bin 438'e ulaştı. Böylece vakalar bir önceki haftaya göre yüzde 31 arttı.

Ülkede 9 Nisan'da 3 binin altına düşen günlük vaka sayısı, 16 Mayıs'tan itibaren yeniden yükselmeye başlamıştı. Vaka sayılarındaki artışta İngiliz hükümetinin "endişe türü" olarak tanımladığı Hindistan varyantının etkili olduğu belirtiliyor. Son günlerde görülen vakaların yaklaşık yüzde 50'sinde bu varyantın tespit edildiği kaydediliyor.

İngiltere'de Covid-19 aşısının ilk dozunu yaptıranların sayısı 39 milyon 477 bin 158'e ulaştı, bunlardan 25 milyon 734 bin 719'una ikinci doz aşı da uygulandı.


 

 

 


 

Öne Çıkanlar