Durmuş Yılmaz'dan ekonomik kurtuluş savaşı açıklaması: Erdoğan gemileri yakmış, geri dönüş yok

Durmuş Yılmaz'dan ekonomik kurtuluş savaşı açıklaması: Erdoğan gemileri yakmış, geri dönüş yok
Eski TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyguladığı ekonomi modelini eleştirerek, Şu an bir zihniyet buhranı var. Ekonomiden öte. Bu zihniyet ülkeyi bu duruma getirdi' dedi.

ARTI GERÇEK - Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, Karar TV'de katıldığı yayında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyguladığı ekonomi modelini eleştirerek, "Sayın Cumhurbaşkanı gemiler yaktı, dönüş yok" ifadesini kullandı.

Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu an bir zihniyet buhran var. Ekonomiden öte. Bu zihniyet ülkeyi bu duruma getirdi. Bu öğreti dışı ülkeyi bir laboratuvar haline getirdi. Deney yapıp, toplumu yeise düşürdüler. Asıl buhran zihniyet buhranı ve son derece kirli. Eleştiriye açık değil. Bunların dışındakileri mandacı gösteriyorlar. Biz ülkenin karşı karşıya olduğu sorun var sorunu kendim yarattım mücadele ediyorum demek yerine, kendi oyunumuzu oynamak istiyoruz diyorlar.

TCMB tarafında üretilmiyor bunlar. Bu herhalde sayın Cumhurbaşkanının Beştepe'deki danışmanlarının düşünceleri.

Cuma günü normalde Maliye Bakanı görevden alınacaktı. Onu kast ettim ama attığım tweet Maliye Bakanı'nın bakanlık ömrüne bir iki gün ilave etti. O tweet Türk Lirası'na verilen bir destekti. Ama destek kısa süreli oldu.

Bir yıllık süre içerisinde ekonomiyi canlandırıp tekrar seçime girme düşünceleri var. Hemen sonuç alamazlar. Seçim 2023'e kalmamalı. Bir karar aldılar bu kararın tepkisini aldılar. Sayın Cumhurbaşkanımız gemileri yakmış.

Bunlarla seçim başarısı çıkaramazlar. Bunun alanı geçmiş alana göre son derece dar.

Politikaların hedefi ne?

Buradan seçim başarısız çıkaramazlar. Bu politikalar en üstteki kişilerin işine yarayacak. İki evi olanlar üç ev alacaklar. Bu iş derin bir fakirleşmeye gidiyor. Bu politikada enflasyonu yükseltecek.

TCMB'nin yanlış kararları ne anlama geliyor? Ve cezası var mı?

TCMB yasasının dört maddesi temel görevi fiyat istikrarını korumak. Dolayısıyla bu yasal düzenleme çerçevesinde ortak belirlenen hedefe ulaşmak içi araç bağımsızlığını kimseye danışmadan kendi çerçevesinde kullanır.. O kararı verirken elindeki verilere bakar. Bunun sonucunda bir karar verir. Dolayısıyla buradan eldeki veriyi okumak ve anlamlandırmadan dolayı ortaya çıkacak ekonomik sorunlarından TCMB değil, iktidardır. An itibari ile TCMB yasada kendisine verilen görevi artık yapmıyor. Şu an enflasyon hedefi değil, cari hedef. Kanun dışına çıkarsa, ülke üç haneli enflasyona giderse, bu olasılıklar sıfır değil. Bu bilanço krizine dönüşebilir.

Doların yükselmesi bir tercih. Bu uyguladıkları politikanın sonucu. Bu politikadan vazgeçmeliler. Artık gemiler yakılmış, geriye dönüş yok.

Erdoğan, kurduğu cümlelerde samimi ama background olarak yanlış. Erdoğan, bizim dönemimizde son derece kitabiydi. Uluslararası kabul görmüş, ekonomide uygun davranıyordu. Bir noktada özgüven tavan yaptı. 2011-2012'den sonra işler ray değiştirdi.

Faizsiz ekonomi diyenler bir adım ileri çıksın. Faizle dönen dünyada siz kendinize bir dünya ayırıp faizsiz ekonomi uygulamanız uygun değil. 20 haramda 13 helal mi? Faiz düşürmekle olmaz. İslam ekonomisinde para bizim bildiğimiz para mı?

"İçeride aldığımız yanlış kararların gerekçesi oluyor dışardaki enflasyon. Dünyada bir sıkıntı var ama bu bizim içerde aldığım kararların gerekçesi olamaz. PPK aldığı kararın gerekçesi olmuş."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar