Ekonomistler enflasyonu inandırıcı bulmadı

Ekonomistler enflasyonu inandırıcı bulmadı
Yıllık bazda enflasyon yüzde 15,01'e geriledi ancak ekonomistlere göre TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranında bir 'tutarsızlık', bir 'gariplik' var...

ARTI GERÇEK - Enflasyon ağustos ayında önceki aya göre yüzde 0.86 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.01 yükseldi. En fazla artış sigara zamlarının da etkisiyle alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre ağustosta yıllık enflasyon 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ekonomistlere göre TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranında bir tutarsızlık var.

Mahfi Eğilmez, "Ağustos ayında enflasyon TÜFE'de yüzde 0,86 arttı, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,59 azaldı. Böylece 12 aylık TÜFE yüzde 15,01'e Yİ-ÜFE de yüzde yüzde 13,45'e gerilemiş oldu. İstanbul'da İTO Ücretliler Geçinme Endeksi'nin (perakende fiyatlar) yüzde 2,53 arttığı ağustos ayında TÜFE'nin yüzde 0,86 artması oldukça tuhaf" ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİNİN HİSSETTİĞİ YÜZDE 20'YE YAKIN

Mustafa Sönmez, "12 ayın tüketici fiyat artışlarının ortalamasını alırsak yüzde 20’ye yakındır. Tüketicinin hissettiği gerçek enflasyon da budur. Bu yüzde 20 aylık ortalamaya karşın gelirlerdeki artış bunun yarısını bile bulmamaktadır.
Net göreli yoksullaşma vardır" değerlendirmesi yaptı.

BU İŞTE BİR GARİPLİK VAR

Prof. Dr. Burak Arzova, "TÜFE aylık yüzde 0,86, yıllık yüzde 15,01 arttı. Foreks'in anketinde beklenti aylık yüzde 1,34, yıllık yüzde 15,56 artış olacağı yönündeydi. Bu işte bir gariplik var. Bu kadar önemli kurum ve ekonomist TÜİK enflasyonunun yakınına bile ulaşamamış. Çok garip" dedi.

Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci de, Arzova'nın Twitter mesajına cevap vererek, Bir TÜİK mucizesi hocam. Kağıt üstünde zam yok. Daha ne olsun!" dedi.

Kahveci, bugün Türkiye'nin 2023 hedeflerinden ne kadar uzaklaştığı hatta 2003 seviyelerine hızla geri döndüğü üzerine bir yazı kaleme almıştı.

YAPILAN ZAMLAR GERİ ALINSIN

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Enflasyonda Anadolu etkisi... İstanbul enflasyonu Anadolu enflasyonundan ayrışmaya başladı. TÜFE'yi Anadolu'nun fiyat değişimleri düşürdü. Ama fiyatlar yine de arttı" dedi. Ulusoy ayrıca, "Eylül, eğitim dahil pek çok ürün grubunda harcamaların doruğa çıktığı aydır. Beklenen tüketimin altında kalınırsa, kriz daha da derinleşir. Gerekli ürünlere yapılan zamlar geri alınsın" ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar