'El Sistema'nın kurucusu yaşamını yitirdi

'El Sistema'nın kurucusu yaşamını yitirdi
'El Sistema' müzik programıyla üç milyondan fazla yoksul çocuğa ücretsiz müzik eğitimi veren, Venezuella'yı klasik müzikte merkez ülkelerden biri yapan José Antonio Abreu hayatını kaybetti.

HABER MERKEZİ- Venezüella’da "El Sistema" adlı müzik programıyla 1975’ten bu yana üç milyondan fazla yoksul çocuğa ücretsiz müzik eğitimi veren ve Venezüella’nın klasik müzikte merkez ülkelerden biri olmasını sağlayan José Antonio Abreu, 78 yaşında hayatını kaybetti.

Abreu, 1960’lı yıllarda kabinede bakanlık yapmış bir ekonomist iken, 1975 yılından itibaren başlattığı "El Sistema" programıyla, ailesi olmayan ve yoksul çocuklara ücretsiz müzik eğitiminin yanı sıra bu çocukların yaşam giderlerinin önemli bir kısmını karşılıyordu. El Sistema programına katılan çocukların önemli bir kısmı, Venezüella’da ve dünyada önemli yerlere gelen müzisyenler oldular.

Sendika.org'da yer alan habere göre, Abreu’yu 2010 Nobel Barış Ödülü’ne aday olarak öneren Berlin Flarmoni Orkestrası şefi Simon Rattle, "Abreu'nun ve El Sistema'nın yaptığı şey, aksi takdirde uyuşturucuya ve şiddete bulaşabilecek olan yüz binlerce yaşama müzik yoluyla umut getirmekti" demişti.

El Sistema, bir ücretsiz müzik eğitimi programı olmaktan çok fazlasıydı. Abreu, bu sistemde yer alan orkestra topluluğun yaşamın bütün alanlarında kolektif yaşamasının koşullarını da oluşturmuştu. Abreu, El Sistema’yı geliştirdiğinde 35 yaşındaydı.

Öne Çıkanlar