Emniyet savcıya yazı göndererek dokunulmazlıların kaldırılmasını ve HDP'nin kapatılmasını istedi

Emniyet savcıya yazı göndererek dokunulmazlıların kaldırılmasını ve HDP'nin kapatılmasını istedi
26 Ekim 2018 tarihli Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü imzalı yazıda; milletvekillerinin gözaltı, sorgu ve tutuklanmalarının önünde bir engel olmadığı iddia ediliyor.

ARTI GERÇEK- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6-8 Ekim Kobane olaylarının ardından 2014 yılında bir soruşturma başlattı. 
Soruşturma kapsamında dönemin Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin ifadeleri alındı. Dosyada 2018 yılına kadar herhangi bir gelişme yaşanmadı. Bu sürede 7 savcı değişti. 

Son gelen savcı Ahmet Altun’un dosyayı almasıyla birlikte hareketlilik başladı.108 sanıklı Kobane iddianamesinin altındaki imza da Ahmet Altun’a ait. Bu tarihler, Selahattin Demirtaş’ın da aday olduğu Cumhurbaşkanlığı seçim dönemine denk geliyor. 

Savcı, tüm il savcılıkları ve emniyet müdürlüklerine yazı yazarak, HDP ve 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili bilgi, belge ve hatta gizli ve açık tanık ifadelerinin gönderilmesini istedi. Aynı tarihlerde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir yazı geldi. "Bilgi notu" başlıklı yazının tarihi 26 Ekim 2018. Gönderen; Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü. Savcının herhangi bir talimatı ya da talebi olmadan gönderilen 5 sayfalık yazıda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmadaki suçlamaların yetersiz kalacağı iddia ediliyor. 

Söz konusu soruşturmada, "suç işlemeye tahrik", 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ve örgüt yöneticiliği suçlamaları yöneltilmişti. Ankara TEM, bu suçlarla öngörülen hapis cezası sürelerinin azlığına işaret ediyor. 6-8 Ekim olaylarında yaşanan cinayet, cinayete teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, yağma gibi suçlardan soruşturma açılması gerektiğini savunuyor. Üstelik milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını istiyor; gözaltı, sorgu ve tutuklama önünde bir engel olmadığını iddia ediyor. Ankara TEM bununla da kalmıyor, HDP'nin kapatılması gerektiğini belirtiyor.

HDP MYK'sının tweetini gerekçe göstererek, HDP'nin şiddetin odak merkezi olduğunu iddia ediyor. HDP avukatları, "yeni bir delil olmamasına rağmen soruşturmanın genişletilmesinin sebebi bu belge mi?" diye soruyor. Hukuk devletinde savcılar emniyete talimat verirken, polis devletinde emniyetin savcılara talimat vereceğini söylüyor.  Bu belge de emniyetin savcıya talimatı olarak görülüyor.

Öne Çıkanlar