‘Erdoğan damadını veliaht olarak yetiştiriyor’

‘Erdoğan damadını veliaht olarak yetiştiriyor’
Alman Focus dergisi, 'Erdoğan'dan sonra gelecek veliaht' ifadesini kullandığı Berat Albayrak'la ilgili bazı iddiaları da hatırlattı.

Süheyla KAPLAN


ARTI GERÇEK – Almanya’da haftalık yayınlanan ‘Focus’ dergisinin internet sitesinde yer verilen haber-yorumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eylül ayında, damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile birlikte Almanya’ya geleceğini yazdı.

Gazeteci Frank Nordhausen imzalı haber-yorum "Merkel ziyaretinde Erdoğan'a eşlik edecek olan damadının kuşkulu geçmişi" başlığını taşıyor. Haber-yorumda Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ı veliaht olarak yetiştirdiği öne sürülürken, 2016 yılında yayınlanan ve Albayrak’a ait olduğu iddia edilen RedHack ve Wikileaks yazışmalarına da yer verildi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan damadı Berat Albayrak’ı halefi olarak yetiştiriyor. Eylül ayında da damadı ile birlikte Almanya’da devlet töreni ile karşılanacak" sözlerine yer verilen haber-yorumda, Albayrak’ın, ‘hırslı, kibirli ve kurnaz biri olarak kabul edildiği’ öne sürüldü. Albayrak’ın kısa siyaset geçmişine rağmen milletvekili ve bakan olduğuna dikkat çekilen haber-yorumda, Erdoğan’dan sonra partinin başına geçecek kişi olarak hazırlandığı iddia edildi. Aynı haber yorumda Albayrak, Erdoğan’dan sonra hükümetin en güçlü kişisi olarak da tanımlandı.

"ERDOĞAN ALBAYRAK’I HALEFİ OLARAK YETİŞTİRİYOR"

Gazeteci Frank Nordhausen imzalı haber yorumda şu görüşlere yer verildi:

Geriye dönüp bakıldığında, Erdoğan'ın halefi olarak Albayrak'ı yıllarca eğittiği ortaya çıkıyor. Albayrak, Erdoğan’ın veliahtı olarak kabul ediliyor. Ünlü bir İslamcı yazar olan babası Sadık Albayrak, Erdoğan’ın en yakın arkadaşlarından biri. (...) Albayrak, 2015 yılında AKP'ye katıldı, parlamentoya seçildi ve ilk milletvekilliğinde hemen bakan oldu. İngiliz Financial Times gazetesi Albayrak için ‘Birdenbire sarayın derin işleriyle içiçe olan genç biri olarak ortaya çıktı’ yorumunda bulunmuştu. Erdoğan'ın kendi oğulları ve diğer damadı siyasette bir yetenek göstermediler. Erdoğan'ın küçük kızı Sümeyye siyasete daha ilgili ancak bir kadın olarak muhafazakar AKP'de üst makamlara gelebilmesi söz konusu değil. Sadece damat Berat Albayrak gerekli şartları sağlayabildi.

"IŞİD’LE PETROL TİCARETİNDE ADI GEÇEN ŞİRKETLE BAĞLANTILARI VAR"

Nordhausen söz konusu haber yorumunda Redhack ile Wikileaks tarafından yayınlanan ve Albayrak’a ait olduğu iddia edilen mail örnekleri ile petrol ticaretine ilişkin bazı iddialara da yer verdi:

2016 yılında Redhack ve daha sonra Wikileaks tarafından Berat Albayrak’a ait olduğu iddia edilen e-mailler sızdırıldı. 2000 ile 20016 yıllarını kapsayan 5800 e-mail yayımlandı. Bu belgeler nedeniyle Türkiye hükümeti haber sitelerinin birçoğunu hemen engelledi. Wikileaks’in yayınladığı elektronik posta metinlerinde Berat Albayrak’a ait altı bine yakın e-mail var. Uluslararası siyasetin önde gelen isimleri ve kuruluşlarına ait gizli belgeleri paylaşan Wikileaks’in internet üzerinden sızdırdığı bu mailler, ‘Albayrak’ın IŞİD’le petrol ticaretiyle birlikte anılan Powertrans şirketiyle bağlantısını’ da ortaya koyuyor. Sızdırılan maillere göre Albayrak’a ait olan şirket Kuzey Irak üzerinden petrol ithal etmekteydi. Albayrak bütün bu iddiaları reddetti ancak yazışmaların gerçekliğini reddedemedi.

"ALBAYRAK GÜLEN OKULLARININ ÖĞRENCİSİYDİ"

Aynı haber yorumda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Fethullah Gülen Cemaati’ne ait Fatih Koleji’ne gittiği de belirtilerek "Aslına bakılırsa, kayınpeder Erdoğan ile neredeyse mükemmel bir uyum içinde hareket etmektedir" denildi. Albayrak'ın son ekonomik krizde yatırımcılara güvence vermeye çalıştığına dikkat çekilen haber yorumda, İngiliz ekonomi analisti Mark Bentley’den alıntılanan sözle, Albayrak’ın iş dünyasında bir kredisinin olmadığı da öne sürüldü.

Öne Çıkanlar