Erdoğan: NATO'nun kendini güncellemesi artık kaçınılmazdır

Erdoğan: NATO'nun kendini güncellemesi artık kaçınılmazdır
Erdoğan Londra'da düzenlenecek NATO toplantısı öncesi Ankara'da açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenecek NATO ülkeleri toplantısına gitmeden önce Ankara'da açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin 'terörle mücadele ve göç akımının önlenmesi konusunda' kritik roller üstlenen bir ülke olduğunu belirten Erdoğan, NATO'nun stratejik ortağı olduklarını vurgulayarak kendilerine destek vermesini istedi. Erdoğan, Londra'da 'terör örgütlerine karşı' NATO'dan ortak tavır göstermelerini talep edeceklerini belirtti.

"NATO'nun kendini güncellemesi artık kaçınılmazdır" diyen Erdoğan, Türkiye'nin NATO'nun güçlü bir müttefiği olduğuna dair askeri veriler paylaştı. Erdoğan ayrıca "DEAŞ'ı yengiliye uğratan tek ülkeyiz" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, NATO’ya ilişkin şunları söyledi:

"Günümüzün tehdit önceliklerine göre NATO'nun kendini güncellemesi artık kaçınılmazdır. Terör örgütlerine karşı ilkeli ve kararlı duruş sağlanmasını temin edecek bir değişimi tüm üye ülkelerle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Üye ülkelerin alternatif aramak yerine NATO'yu ortak tehditler karşısında daha güçlü kılacak çalışmalar içinde olmalarını bekliyoruz. DEAŞ ile Suriye'de göğüs göğüse mücadele eden ve örgütü bozguna uğratan tek ülkeyiz. Bazı çevreler art niyetli bir şekilde ülkemizin NATO'ya mensubiyetini gölgelemeye çalışsalar da bizim yerimiz ve duruşumuz bellidir."

'BARIŞ PINARI HAREKATI'

Londra'da 'Barış Pınarı Harekatı'nda gelinen son noktaya dair NATO ülkelerine bilgi vereceklerini bildiren Erdoğan, Suriye'de kurulması planlanan güvenli bölgenin de masada olacağını dile getirdi. Cumhurbaşkanı ayrıca gündemlerinde, Libya'daki son gelişmelerin de değerlendirileceğini, ayrıca bazı açılışlara katılacağını açıkladı.

"YPG TERÖR ÖRGÜTÜ KABUL EDİLMEZSE ATILACAK HER TÜRLÜ ADIMIN KARŞISINDA OLURUZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim terör örgütü olarak telakki ettiklerimizi, dostlarımız terör örgütü olarak kabul etmezlerse atılacak her türlü adımın karşısında oluruz" mesajını yineledi.

Türkiye bu zirvede, NATO'nun YPG'yi "terör örgütü" olarak tanımasını talep ediyor.

Türkiye, buna karşılık olarak ise NATO'nun artan Rusya tehdidine karşı Baltık devletleri ve Polonya'nın korunmasına ilişkin hazırladığı Savunma Planı'nın yayımlanmasını bloke ediyor.

Erdoğan, Rusya konusunda, "iyi ilişkilerimiz, müttefiklerimizle olan münasebetlerimizin alternatifi değil tam anlamıyla tamamlayıcısıdır." ifadesini kullandı.

TERMİK SANTRALLERE İLİŞKİN DÜZENLEMEYİ NEDEN VETO ETTİNİZ?

Erdoğan termik santralleri filtre uygulaması için süre isteyen düzenlemeyi neden veto ettiğine dair soruya ise şu yanıtı verdi: "Maalesef yüklenici firmalar filtre yükümlülüklerini yerine getirmediler, ek süre istediler. Bu tür kuruluşları biz çalıştıramayız. Bu termik santrallerde başta satışında bu filitrasyonun yapılması kararı var. Ama siz çok daha fazla para kazanacaksınız diye biz halkımızı zehirleyemeyiz. Yıl sonuna kadar kendileri ne adım atarlar bilemem ama böyle bir şeyi kabul etmem mümkün değildi. Bir tarafta halkım var bir tarafta sermayem var, kusura bakmasınlar. Bu iş yeni bir ihaleye gider, başka bir yolu yoktur."


SOYLU'NUN ADİL ÖKSÜZ AÇIKLAMASI

Erdoğan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Adil Öksüz'ün nerede olduğunu bildiğine dair soruya şu yanıtı verdi: 

"Bu haddini kendini bilmez (Adil Öksüz) buradan  kaçtı, bunları istedik ama bize teslim etmediler. Ha...İçişleri Bakanlığı'mız yapılacak herhangi bir operasyonla karga tulumba alır gelir mi, o ayrı bir konu."

‘DOĞU AKDENİZ KONUSUNDA GEREĞİNİ ANINDA YAPARIZ’

Erdoğan, Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'na ilişkin, Yunanistan’ın adım atacağını açıklamasına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

"Yunanistan adımlarını atabilir, bizim de adım atma hakkımız saklıdır. Biz de adımlarımızı atarız, gereğini de anında yaparız. Yunanistan Başbakanı Londra'da bizimle bir görüşme talep etti, orada bunların hespini konuşacağız."

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar