Ertuğrul Günay: Putin 'güç zehirlenmesi' yaşıyor ama planları tutmadı

Ertuğrul Günay: Putin 'güç zehirlenmesi' yaşıyor ama planları tutmadı
Eski ANAP Genel Başkanı, iktisatçı Nesrin Nas ile eski Kültür ve Turizm Bakanı, hukukçu Ertuğrul Günay’ın katıldıkları programda Ukrayna-Rusya savaşının Türkiye’ye yansımaları ele alındı.

Rusya, Ukrayna içlerine ilerleyişine devam ediyor. Askeri açıdan aradaki büyük güç farkı her geçen gün kendini biraz daha belli ediyor. Ukraynalıların Rusya ordusu karşısında çok daha ilkel metot ve silahlarla direnmeye çalıştığını görüyoruz. 

Bu direniş başarıya ulaşabilecek mi yoksa bölge Suriye benzeri bir istikrarsızlık dönemine girecek? Bu tabii savaşın ne kadar daha uzayacağına bağlı ama Putin’in de hiçbir şey elde etmeden evine dönmesini kimse beklemiyor. Savaş, aynı zamanda ekonomi üzerinde de korkunç bir etkiye sahip. Buğday ve ayçiçek yağı başta tahıl ithal ettiğimiz coğrafyada yaşanınca savaş, Türkiye’de de birçok malım fiyatı yükseldi. 

Aynı şekilde benzin ve doğalgaz gibi enerji ürünlerindeki fiyatların da fırlaması girdi maliyetlerini epey yukarı çekti. Yaz ayında gelmesi beklenen turist sayısında da büyük düşüş öngörülüyor. Türkiye, bu savaşa her açıdan çok hazırlıksız yakalandı. Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarımızın tahliyesinin bile gerçekleştiremediğimizi görüyoruz.

Gündemin Gerçekleri’nde Eski ANAP Genel Başkanı, iktisatçı Nesrin Nas ile eski Kültür ve Turizm Bakanı, hukukçu Ertuğrul Günay’ın katıldıkları programda Ukrayna-Rusya savaşının Türkiye’ye yansımaları ele alındı.

TÜRKİYE VATANDAŞLARI UKRAYNA’DA YALNIZ BIRAKILDI

Vatandaşların tahliye edilememesine dair eleştirilerde bulunan Nesrin Nas, Türkiye’nin 2010’da Libya’da çok başarılı bir operasyonla vatandaşlarını Türkiye’ye getirebildiğini söylerken bugün birçok kişinin orada yapayalnız bırakıldığını ifade etti. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise o günlerde bir kişinin aklına ve direktiflerine bağlı kalınmadığını, Bakanlar Kurulu’nun güçlü olduğunu ve istişare ile karar vermesinin birçok yerde Türkiye’yi çok iyi noktalara getirdiğini hatırlattı.

Ertuğrul Günay, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşı "uluslararası hukukun ağır biçimde ihlal edilmesi" diye nitelendirirken "Bu bir savaş değil; bu egemen bir ülkenin topraklarına haksız, hukuksuz bir saldırı; Birleşmiş Milletler’in, 141 devletin kınadığı bu saldırıyı durduracak bir çare bulması gerekiyor," dedi. 

Bosna’da yaşananları, Srebrenica Soykırımını hatırlatan Günay, NATO’nun değil ama Barış Gücü gibi bir girişimle Rusya’nın Ukrayna’daki yayılmasının durdurulması gerektiğin belirtti.

DURUM BOSNA’DAN FARKLI

Nesrin Nas ise koşulların Bosna’dan çok farklı olduğunu söylerken "Karşınızda nükleer kullanmaktan da kaçınmayacağını herkesin çok iyi bildiği askeri açıdan bir süpergüç var," dedi. Batı’nın bu sebeple doğrudan bu savaşın bir yanı olmak istemediğini ifade eden Nesrin Nas, savaşı Ukrayna’nın elinden alıp "Ukrayna adına" müdahil olunmasının doğrudan Üçüncü Dünya Savaşı anlamına geleceğini söyledi. 

Nesrin Nas, "Batı’nın bu savaştan kaçınma hali, İkinci Dünya Savaşı öncesindeki Münih Konferansı’na mı dönüşür yoksa bu otokratı teskin etmeyi başarırlar mı, onu da göreceğiz," diye ekledi.

Putin’in Ukrayna işgalinin Amerika’nın ve Türkiye’nin Suriye’de yaptığı yanlışa benzediğini söyleyen Ertuğrul Günay, "Büyük devletler veya güç zehirlenmesine kapılan liderler böyle şeyler yapabiliyorlar ama sanıyorum ki Putin, BM toplanana kadar Kiev’e ulaşacağını düşünüyordu, planı burada tutmadı," diyerek sözlerini tamamladı.

 

Öne Çıkanlar