Facebook, Avustralya'yı 'arkadaşlıktan çıkardı', haber sitelerinin paylaşımları engellendi

Facebook, Avustralya'yı 'arkadaşlıktan çıkardı', haber sitelerinin paylaşımları engellendi
Avustralya'da sosyal medya yasası, hükümetle Facebook'u karşıya getirdi. Facebook yasaya misilleme olarak, Avustralyalı kullanıcıların içeriklerine erişimini engelledi.

Avustralyalılar, bu sabah uyandıklarında Facebook sayfalarındaki içerik akışının boş olduğunu fark etti. Bunun sebebi ise Avustralya'da hazırlanmakta olan teknoloji lisans yasasına karşı Facebook'un ülkedeki tüm medya içeriğini sürpriz bir şekilde durdurmasıydı. Avustralya'da hazırlanan yeni yasa tasarısına göre Google ve Facebook, haber ve diğer içerikleri kullanabilmek için basın yayın şirketlerine para ödemek zorunda kalacak.

Facebook yasaya misilleme olarak, Avustralyalı kullanıcıların, ülkeden ve dünyadan tüm haber içeriklerine erişimini engelledi. Sadece haber içerikleri değil, Avustralya devlet kurumlarının Facebook sayfaları da erişime kapatıldı. Sosyal medya devinden yapılan açıklamada, yasa eleştirildi ve "Facebook'un yayıncılarla olan ilişkisinin temelden yanlış anlaşıldığı" savunuldu.

Haberlere ek olarak resmi sağlık kurumlarının sayfalarının, acil durum güvenlik uyarılarının ve sosyal yardımlaşma ağlarının Facebook'tan kaldırılmasının ardından haber kurumları, siyasetçiler ve insan hakları savunucuları Facebook'un bu hamlesini kınadı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, "Facebook'un sağlık ve acil durum hizmetlerine yönelik ana bilgi hizmetlerini erişime kapatarak bugün Avustralya'yı 'arkadaşlıktan çıkarma' hamlesi küstahçadır ve hayal kırıklığına yol açmıştır" dedi.

Morrison açıklamasının devamında, "Bu eylemler, kendilerini devletlerden daha büyük zanneden ve kuralların kendilerine uygulanmaması gerektiğini düşünen Büyük Teknoloji şirketlerinin davranışlarından ötürü giderek daha fazla ülkenin duymakta olduğu endişeyi doğrulamıştır" dedi.

Facebook'un bu büyük hamlesi, Google ile Avustralya'daki teknoloji yasası konusunda geldikleri yol ayrımından sonra meydana geldi. İki teknoloji şirketi yıllar boyunca bu yasaya karşı birlikte direnmiş ve Avustralya'daki hizmetlerini durdurma tehdidinde bulunmuşlardı. Fakat Google'ın son günlerde birçok haber şirketiyle ön anlaşmalar imzalaması bu ayrımı belirginleştirdi. Avustralyalı Seven West Media Ltd , teknoloji şirketi Google ile lisans anlaşması yapan ülkedeki ilk medya şirketi olmuştu.

Facebook yayımladığı açıklamada, parlamentonun birkaç gün içinde geçirmesi beklenen yasa tasarısının, kendisi ve yayıncılar arasındaki ilişkiyi "büsbütün yanlış yorumladığını" ve şirketin bu yasaya uymak ya da haber içeriği akışını engellemek arasında katı bir tercihte bulunma durumunda kaldığını" belirtti.

Öne Çıkanlar