Federe Kürdistan'da eylemler yayılıyor: Polis gerçek mermi kullanıyor

Federe Kürdistan'da eylemler yayılıyor: Polis gerçek mermi kullanıyor
Federe Kürdistan'ın başkentinde bulunan Soran Üniversitesi öğrencileri burslarının ödenmemesini ve kaldıkları yurtlarına gerekli hizmetin verilmemesini protesto etti.

Federe Kürdistan Bölgesi'nde Süleymaniye, Hewlêr (Erbil), Kelar gibi merkezlerin yanı sıra birçok yerde öğrenciler alanlara çıkarak, 4 gündür protesto eylemleri düzenliyor.

Üniversite öğrencileri, 2014’ten bu yana ödenmeyen bursları, kampüs ve yurt koşullarının kötü olması ile öğrenim haklarının kısıtlanmasından ötürü 4 gündür sokaklarda.

Her geçen gün büyüyen eylemlere destekler artarken, son olarak Federe Kürdistan'ın başkenti Hewlêr'de bulunan ve bölgenin en büyük üniversitelerinden biri olan Soran Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler de, burslarının ödenmemesini ve yurtlarda gerekli hizmetlerin verilmemesini protesto etti.

Düzenlenen protesto eylemine çok sayıda öğrenci katılarak, yetkililere tepkilerini gösterdi. Öğrenciler, tüm talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

GÜVENLİK GÜÇLERİ GERÇEK MERMİ KULLANIYOR

Diğer kentlerde de devam eden eylemlere saldıran asayiş güçleri öğrencilere sert müdahalelerde bulunurken, çok sayıda öğrenci sıkılan gerçek mermiler nedeniyle yaralandı. Asayiş güçlerinin sert müdahaleleri zaman zaman kameralara da yansırken, şu ana kadar onlarca öğrenci gözaltına alındı.

Bütün saldırı ve baskılara rağmen eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini belirten öğrenciler, bir sonuç alınıncaya kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi.

AKADEMİSYENLERDEN DESTEK

Çemçemal ilçesinde bulunan akademisyenlerden 4 gündür haklarını arayan öğrencilere destek açıklaması geldi. Öğretim görevlisi olan Ako Xalid, öğrencilerin taleplerini desteklediklerini söyleyerek,  asayiş güçlerinden öğrencileri savunmalarını istedi. Xalid, "Bakanlar kurulu öğrencilerin çıkarını gözetlemeli" dedi.

HEWLÊR-KERKÜK YOLU KAPATILDI

Hewlêr’de üniversite öğrencileri Kerkük-Hewlêr karayolunu trafiğe kapatarak haklarını talep etti. KDP asayişinin bütün engellemelerine rağmen Hewlêrli üniversite öğrencileri protesto gösterilerini sürdürerek, Kerkük-Hewler karayolunu trafiğe kapattı.

34 DİN ALİMİNDEN ÖĞRENCİLERE DESTEK

Federe Kürdistanlı 34 din aliminin Kürdistan Hükümeti’ne, Eğitim Bakanlığı’na ve güvenlik güçlerine hitaben yayınladıkları yazılı açıklamada, öğrencilerin taleplerini desteklediklerini duyurdu.

Alimler, açıklamasında bölge hükümetine seslenerek, "Kürdistan Bölgesi tehlikeli bir süreçten geçiyor. Maaşların ödenmemesi ve sosyal hizmet haklarının karşılanmamasından ötürü birçok yurttaş yönünü yurtdışına çevirdi ve başka ülkelerin sınırlarında can vermektedir" denildi.

Açıklamada güvenlik güçlerine de seslenen alimler, "Güvenlik güçleri zalimlerden yana yer almamalı ve halka saldırmamalıdır. İlgili hükümet bakanlıkları, durum kontrolden çıkmadan ivedilikle öğrencilerin taleplerine kulak verilmeli ve taleplerini karşılamalıdır" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar