Nesin, Fincancı ve Önderoğlu'nun yeniden yargılandığı dava ertelendi

Nesin, Fincancı ve Önderoğlu'nun yeniden yargılandığı dava ertelendi
Yazarımız Ahmet Nesin, Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu’nun Özgür Gündem gazetesiyle dayanıştıkları için yargılandıkları davanın duruşması 1 Şubat'a ertelendi.

Özgür Gündem gazetesiyle dayanıştıkları için yargılanıp beraat eden, ancak Kasım 2020’de beraat kararları bozulan Artı Gerçek yazarı Ahmet Nesin, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun yeniden yargılanmasına bugün devam ediliyor. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde bulunan 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma öncesinde bir basın açıklaması düzenlendi.

Dokuz Sekiz’den Fatoş Erdoğan’ın haberine göre, açıklamaya HDP Milletvekili Musa Piroğlu, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TGS başkanı Gökhan Durmuş,  Hafıza Merkezi, TTB, TİHV, İTO, TMMOB, CHP, Eğitim-Sen, Hafıza Merkezi ve İHD İstanbul Şubesi yönetici ve üyeleri katıldı. Ayrıca duruşmayı izlemek üzere RSF Merkezi ile Britanya ve Almanya seksiyonu temsilcileri ile ABD, Almanya gibi ülkelerin diplomatik temsilcileri ve Avrupa Birliği Delegasyonu da Adliye'ye geldi.

‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, duruşma öncesi yapılan açıklamada, dayanışma için gelenlere teşekkür etti. "5 yıldır gidip gelen bir davanın içindeyiz, aynı Kafka'nın Dava'sındaki gibi bina olarak da benzeyen mermerin soğukluğunda, ama her zaman yan yana duruşumuzu hissettiğimiz insanın sıcaklığında bir mücadelenin içindeyiz" diyen Fincancı, insan olmak için, insanlık için mücadele ettiklerini ve bu mücadeleden de vazgeçmeyeceklerini söyledi. Fincancı, şöyle konuştu: "Her dava kendi içinde birbirinden farklı oysa işlediğimiz iddia edilen dayanışma suçu aynı dayanışma suçunun değişik cezalandırılmasıyla karşı karşıya kaldık. Ancak mücadeleden vazgeçmediğimiz muhakkaktır. Bu mücadeleyi sürdürme irademiz var, ta ki bu topraklarda söz özgür olana kadar, insan özgür olana kadar biz haklarımız için sözümüzü daha güçlü kurana kadar mücadeleye devam edeceğiz."

‘BİZ İŞİMİZE BAKACAĞIZ’

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da, yargılamanın 5 yılı aştığını belirterek, "Ben kendimi bu dosyada hukuki zeminden kaymış bir dosyada sanık olarak görmüyorum. Bundan sonra beraat de edebiliriz, mahkum da olabiliriz ancak buradaki zor karar asıl bu adliyede görev yapan savcı ve hakimlerindir. Bizler elbette Türkiye'de şeffaflık için medya özgürlüğü için her bir yurttaşın söz özgürlüğü için mücadelemizi sürdüreceğiz. Herkesin bir işi varsa bizim son 25-30 yıldır işimiz bu oldu. Biz işimize bakacağız. Yaptığımız işi bir suçla bağdaştırmadığımız için kesinlikle temel haklarımızı kullandığımıza inandığımız için biz işimize bakacağız" diye konuştu.

‘İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINA BİR SOPA’

Türk Tabipler Birliği (TTB) adına Vedat Bulut ise, ''Arkamızdaki mermer binadan insanlığın fışkıracağına tekrar doğacağına inancımız var. İstanbulda da hakimler var diyelim demek istiyoruz" dedi. TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci de şöye konuştu: "Dava sadece basının üzerinde bir siyasal sopa değil aynı zamanda insan hakları savunucuları üzerinde bir sopa. Bugün yargılamalara konu olan sevgili arkadaşlarımız evrensel insan hakları normlarında nitelenen bütün özelkliklere sahip katıksız insan hakları savunucularıdır. Yargılsa tacize maruz kalan bir basın kuruluşuyla dayanışma içinde bulundular ve insan hakları savunucusu olmanın gereklerini yerine getirdiler. Dolayısıyla kabul edilemez bir dava ile karşı karşıyayız."

NE OLMUŞTU?

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanıştıkları için 20 Haziran 2016 tarihinde Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin, "terör örgütü propagandası" yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. İtirazlar üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Haziran 2016 tarihinde Fincancı ve Önderoğlu'nun tahliyesine karar verdi. Ertesi gün de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aynı yöndeki kararıyla Ahmet Nesin tahliye oldu. Fincancı, Nesin ve Önderoğlu "basın yoluyla terör propagandası yapmak", "suç ve suçluyu övmek" ve "suç işlemeye alenen tahrik" suçlamalarıyla yargılandı ve 17 Temmuz 2019 tarihinde beraat etti. 3 Kasım 2020 tarihinde ise İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, beraat kararını eksik inceleme sebebiyle usul yönünden oy birliğiyle bozdu ve yeniden yargılama süreci başladı.

DAVA 1 ŞUBAT'A ERTELENDİ

Açıklamanın ardından duruşmaya katılmak üzere Adliye'ye girildi. Avukat Meriç Eyüboğlu duruşmada bugün tanık olarak dinlenmesi öngörülen İnan Kızılkaya'nın Covid-19 temaslı olduğu için duruşmaya katılamadığını belirtti ve eksiklerin tamamlaması için ek süre talep etti. Erol Önderoğlu ve Şebnem Korur Fincancı, önceki savunmalarının geçerli olduğunu belirtti. Mahkeme heyeti, Ahmet Nesin’in savunmasının alınması için Fransa'ya talimat yazılmasına, tanık İnan Kızılkaya'ya tebligat yazılmasına karar verdi ve duruşmayı 1 Şubat 2022 saat 13.30 tarihine erteledi.

 

Öne Çıkanlar