Fitch: Türkiye bankalarının aktif kalitesi Coronavirus salgını nedeniyle zayıflayacak

Fitch: Türkiye bankalarının aktif kalitesi Coronavirus salgını nedeniyle zayıflayacak
Fitch, Türkiye bankalarının aktif kalitesinin Coronavirus salgını nedeniyle zayıflayacağını, bunun aktif bankaların rasyolarından ziyade bilançolarında daha belirgin olacağını belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye bankalarının aktif kalitesinin Coronavirus salgını nedeniyle zayıflayacağını, bunun aktif bankaların rasyolarından ziyade bilançolarında daha belirgin olacağını bildirdi.

Fitch'in bugün yayınladığı rapora göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) düzenlemelerde yaptığı gevşemeler ve kredi büyümesi nedeniyle bankaların açıkladığı NPL (takipteki alacak) rasyolarında belirgin bozulma gözükmeyecek. Bu değişiklikler NPL'de öngörülen artışı 2021'nin birinci çeyreğine öteleyecek.

Raporda büyük şirketlerin borç yeniden yapılandırmalarını 2018 kur krizinin ardından büyük ölçüde tamamladığına dikkat çekilerek, kısa vadede kredi yeniden yapılandırılmaların sınırlı kalabileceği ifade edildi.

Fitch, ayrıca Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamındaki kredilerin, 2019 sonundaki toplam kredilerin yüzde 6'sı seviyesindenden 2020'nin ilk yarısı sonunda yüzde 10'a yükseldiği tahmininde bulundu.

Türkiye ekonomisi için tahminlerini bu hafta yayımladığı raporda 2020 için yüzde 3,9 daralmadan yüzde 3,2 daralmaya, 2021 için ise yüzde 5,4 büyümeden yüzde 5 büyümeye revize eden Fitch, 2022'de ise yüzde 4,6 büyüme öngördü. 

Rapora göre, Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla'daki (GSYH) toparlanma devamı daralmanın aktif kalitesindeki yol açtığı tahribatı telafi edebilir ve tahsilatları destekleyebilir.

Öne Çıkanlar