Gar Katliamı’nın avukatı: Bu dava bitmeyecek

Gar Katliamı’nın avukatı: Bu dava bitmeyecek
'Mahkeme bu delillerle bir işlem yapmayacak ise neden topladı?'

Ankara Gar Katliamı davasının 31 Temmuz ile 1-2 Ağustos’ta görülecek 10’uncu tur duruşmalarında karar çıkması bekleniyor. 103 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın davasına bakan avukatlardan İlke Işık, mahkeme sürecinde yaşananları anlattı. Yaklaşık 3 yıldır adalet mücadelesi verdiklerini dile getiren Işık, "Biz o gün olay yeri incelemede de Adli Tıp’ta da ve ertesi gün devam eden tüm süreçte de mücadele ettik. Aslında bu katliama dair yaptıkları ilk ve tek şey gizlilik kararı koymaktı" dedi.
 
"BOŞ BİR İDDİANAME İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK"
 
Işık, soruşturma sürecinde kendilerine bilgi verilmediğini ve her savcı ile görüşmelerinde "Çok çalışıyoruz, çok önemli bilgiler var. Hatta Suruç’u da çözdük. Bize müsaade edin çalışıyoruz, dosyanın selameti açısından gizlilik koyduk" gibi sözler duyduklarını, ancak Haziran 2016 tarihinde iddianameyi gördüklerinde şaşırmadıklarını belirtti. İddianamenin çok kötü bir soruşturma ile hazırlandığını belirten Işık, "Sadece katliam zanlısı IŞİD’li Yunus Durmaz’dan çıkan belgelerle hazırlanmış bir iddianame vardı. Araştırma yapılmamış, Antep’teki bağlantılara dair soru sorulmamış. Sanıkların arasındaki bağlantılar üzerine dahi gidilmemiş" diye anlattı.
 
"BİR YIL İÇERİSİNDE ANTEP’TE BEŞ KATLİAM ÖRGÜTLENİYOR"
 
Ankara Katliamı’nın basit bir katliam olarak tartışılmaması gerektiğini dile getiren Işık, bu katliamda güvenliği sağlayan kamu görevlilerinin, İçişleri Bakanlığı’nın, Ankara Valiliği’nin sorumluluklarıyla birlikte ele alınması gerektiğini vurguladı. "Sadece bulabildikleri 36 isimli bir iddianame hazırlayıp, yargılama yapılmaya başlandı" diyen Işık, katliamın nasıl gerçekleştiği, planlandığı, kamu görevlilerinin sorumluluğunun tartışılmadığı bir duruşma süreci geçirdiklerini belirtti. Işık, "Düşünün bir yıl içerisinde 5 katliamın örgütlendiği merkez olan Antep’teki yapılanma nasıl bu kadar rahat hareket etmiş bu bile dava da sorgulanmadı. Toplam bu tabloyu sorabilmiş bir iddianame olmalıydı gerçekten adaletten bahsediyorsak. Bunu yapmadılar bunu yapmadıkları gibi sadece IŞİD’lilerden ibaret bir dosyaya bizi de ikna etmeye çalıştılar" diye konuştu. 
 
Kendi çabalarıyla buldukları ve davaya kazandırdıkları Antep dosyalarında dehşete kapatıldıklarını ifade eden Işık, "DAİŞ’e nasıl sonsuz müsamahanın yapıldığıyla karşılaştık. Birçok firari sanık dinlenmesine rağmen, gözaltına alınmasına rağmen tutuklanmamış. Es kaza tutuklananlar ise serbest bırakılmış ve bu kişiler tüm katliamları örgütleyenler. Tüm bunlar çözülmeden, tartışılmadan sorumluları bulunmadan bu dava çözülmez" dedi.
 

"HANGİ SİYASAL İKTİDAR BU SÖYLEMİ SARF EDER"
 
Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun "Anket yaptık oylarımız arttı" sözlerini hatırlatan Işık, şöyle devam etti: "Hangi siyasal iktidar katliamdan sonra anket yapar ve oylarının nasıl arttığını düşünür. Bunları çok açık söylediler ve toplamda da 1 Kasım 2016 seçimlerine bakıldığında istedikleri amaç bu ise siyasal iktidar yeniden oylarını arttırarak, amaçlarına ulaştılar. Çok boyutlu bir katliamdan söz ediyoruz. Ne yazık ki yargılama boyunca sadece DAİŞ’in katliamı örgütlediğini söylediler ve diğer sorumluların üzerine gidilmedi."
 
"DELİLLER NEDEN TOPLANDI O ZAMAN"
 
Dosyaya gelen yeni belgeler sonrasında birçok devlet kurumu hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve kamu sorumlularının yargılanması gerektiğine dikkat çeken Işık, bu yöndeki tüm taleplerinin reddedildiğini söyledi. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosya kapsamında deliller topladığını, yazışmalar yaptığını ancak bunların gereği olan hiçbir araştırma ve işlemin yapılmadığını dile getiren Işık, kamu görevlilerinin sorumluluğu kendi belgeleriyle ortaya çıkmasına rağmen mahkeme heyetinin hiçbir işlem yapmadığını belirterek, "Mahkeme bu delillerle bir işlem yapmayacak ise neden topladı" diye belirtti. 
 
Davanın kapatılması için acele edildiğini vurgulayan Işık, savcının ve mahkeme heyetinin de dosyadaki eksiklikleri gördüğünü ancak kamu sorumluluğunun tartışılmasının son bulması için acele edildiğini söyledi. Mahkeme heyetinin yüksek ihtimalle karar vereceğini düşünen Işık, "Adaleti gözden kaçırarak, sağladıklarını düşünüyorlar" dedi.
 
"ENİNDE SONUNDA YARGILANACAKLAR"
 
Haftaya görülecek duruşmada avukatlar olarak davanın neden sonlanmaması gerektiğini uzun uzun anlatacaklarını dile getiren Işık, çıkacak kararında kendilerini şaşırtmayacağını da sözlerine ekledi. Türkiye’de adaletin, hukukun sağlanmasının bir mücadele olduğunu ve dava başından beri böyle bir süreci beklediklerini anımsatarak, şunları söyledi: "Ama söylememiz gereken her şeyi söyledik. Bundan sonra da bunu yapacağız. Firari sanıklar için dosya ayrılacak ve duruşma tarihi alacağız. Dava bitmeyecek. Hukuk mücadelemiz devam edecek. Taleplerimizi ısrarla sunmaya devam edeceğiz. Verilecek karara itirazlar yapacağız. Yargıtay’a kadar gideceğiz. Mahkemenin yapmadığı suç duyurularını biz yaptık. Sorumluluk silsilesine ilişkin suç duyurularına devam edeceğiz. Sorumluluklar çok açık, o yüzden eninde sonunda yargılanacaklar. Belki biran önce kamuoyundan düşmesi için sonlandırmak istiyorlar. Ama bunu da söylemeye devam edeceğiz." (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar