İstifaların ardından Gazete Duvar’dan açıklama

İstifaların ardından Gazete Duvar’dan açıklama
İstifa eden Topuz, 'Her patron istediği gibi gazete yapma hakkına sahiptir  fakat sadece finansını sağlıyor diye doğru bulmadığım gazeteciliğe razı olamazdım' açıklamasında bulundu.

Genel yayın yönetmenliğini yaptığı Gazete Duvar'dan istifa ettiğini duyuran Ali Duran Topuz’un ardından birçok isim peş peşe ayrıldı. Gazete Duvar'da çalışan birçok gazeteci ve yazar da Topuz'un ayrılması ardından istifa ettiklerini Twitter hesapları üzerinden duyurdu. 

İstifaların ardından Gazete Duvar’dan yapılan açıklamada, "En baştan itibaren iyi gazeteciliğin kişilere değil ilkelere bağlılık temelinde mümkün olduğunu ve iyi gazetecilik ilkelerinin kurumsallaşması gerektiğini ısrarla savunduk. Gazete Duvar aynı iddiayı bugün de sürdürüyor. Okurlarımızın şimdiye kadar gösterdikleri ilgiye minnettarız ve gazetecilik adına daha iyisini yapma azmi içindeyiz. Kısa süre içinde Duvar kendisini yeni atılımlara hazırlayacak, ülkemizin ağır koşulları altında boğulmaya çalışılan gazetecilik mesleğinin güvenilir kalesi olmaya devam edecektir" denildi.
 
Ali Duran Topuz'un istifası ardından birçok yazar da Gazete Duvar'dan ayrıldıklarını duyurdu. Topuz'un ardından Duvar English şef editörü Cansu Çamlıbel ve gazetenin yazarları Bahadır Özgür, Şenay Aydemir, Hakkı Özdal, Aydın Selcen, Hale Gönültaş, Fehim Taştekin, Özgür Topuz, Ayşe Çavdar, İrfan Aktan, Musa Özuğurlu, Azmi Karaveli, Kemal Can, Ali Rıza Taşkale gibi isimler de artık gazeteye yazmayacaklarını açıkladı. 

Ali Duran Topuz, Türkiye'nin ilk vicdani retçilerinden Vedat Zencir'in sahibi olduğu ve Ağustos 2016'da yayın hayatına başlayan gazetenin kurulduğu günden beri genel yayın yönetmenliğini yapıyordu.

DUVAR'DAN AÇIKLAMA

And Yayıncılık adına Vedat Zencir imzasıyla Duvar'dan yapılan açıklama şöyle:

"Ne oluyor? Duvar kapanacak mı? Satılacak mı? Genel Yayın Yönetmeni neden görevden ayrıldı? Bundan sonra ne olacak? Duvar okurları ve çalışanlarından dün akşamdan bu yana böyle birçok soru geliyor.

Gazete Duvar beş yıl önce yayın hayatına başladığında, bugün geldiğimiz noktaya gelebileceğimize bizden başka kimse inanmıyordu. Gazete Duvar’ın bugünkü başarısı iyi gazeteciliğe duyulan inancın ve muazzam bir kolektif emeğin ürünü. Geride bıraktığımız son derece verimli beş yıl için başta Ali Topuz olmak üzere gazetenin tüm yazar ve çalışanlarının büyük rolü ve katkısı vardır.

‘DEĞİŞİM GEÇİREREK YENİ ADIMLAR ATILMALI’

Kurumlar zaman zaman değişim geçirerek yeni adımlar atmalıdır. Bu, geçmişi reddetmeyi değil, tersine, onu daha da ileri taşımayı amaçlamalıdır. Bu çaba, bazen yönetim ve organizasyon bakımından yeni kararlar alınmasını gerekli kılar.

Duvar’ın gerçekleri başarıyla ortaya koyan, bu nedenle de ona ciddi bir imaj ve değer kazandıran gazetecilik anlayışından taviz verilmesi, editoryal bağımsızlıktan vazgeçilmesi asla söz konusu değildir. Duvar tüm çalışanlarının ve okurlarının ümidi ve geleceğidir. Hepsinin emeğiyle ve özverisiyle bu günlere gelmiştir. Onun için de herkesin özenle koruması gereken bir kurumdur.

En baştan itibaren iyi gazeteciliğin kişilere değil ilkelere bağlılık temelinde mümkün olduğunu ve iyi gazetecilik ilkelerinin kurumsallaşması gerektiğini ısrarla savunduk. Gazete Duvar aynı iddiayı bugün de sürdürüyor. Okurlarımızın şimdiye kadar gösterdikleri ilgiye minnettarız ve gazetecilik adına daha iyisini yapma azmi içindeyiz. Kısa süre içinde Duvar kendisini yeni atılımlara hazırlayacak, ülkemizin ağır koşulları altında boğulmaya çalışılan gazetecilik mesleğinin güvenilir kalesi olmaya devam edecektir."

ALİ DURAN TOPUZ'DAN AÇIKLAMA

Gazete Duvar'dan yapılan açıklamanın ardından istifa eden Ali Duran Topuz, yaşanan anlaşmazlıklara ilişkin bir açıklama daha yaptı. İstifasının nedenini yönetimle aralarındaki editoryal bağımsızlık anlayışının uyuşmamasına bağlayan Topuz'un açıklamaları şu şekilde oldu:

"1- Gazete Duvar, başından beri meslek hayatımın en heyecanlı, yorucu ve pozitif gelişmelerle dolu macerası oldu. Bunu mümkün kılan mesai arkadaşlarıma, yazarlara, okurlara müteşekkirim. Duvar’ın başarıları onların sayesindedir, hata ve kusurları  bana aittir.

2- Vedat Zencir’le ilk görüşmemi yaparken beraberinde olan mesai arkadaşlarımdan Ömer Araz’a da müteşekkirim. Canla başla işin koşullarının iyileşmesi için çabaladığına şahidim. Onun editoryal bağımsızlık eksenli tartışma neticesinde istifa ettiğini öğrendikten sonra kalamazdım.

3- Ayrılığımın sebebi, editoryal bağımsızlık denilen şeyin anlamı konusunda Vedat Zencir ile uyuşmamamızdır. Kendisine bu macerayı mümkün kıldığı için teşekkür etmeliyim, fakat editoryal bağımsızlığın ne anlama geldiği konusundaki bıktırıcı tartışmalar taşınamaz bir yorgunluk üretti

4- Her patron istediği gibi gazete yapma hakkına sahiptir  fakat sadece finansını sağlıyor diye doğru bulmadığım gazeteciliğe razı olamazdım. Gazeteciliğin sadece haber yapmakla olup bitmediği, parayı verenin düdüğü çaldığı bir meslek olmadığı konusundaki anlayışım hiç değişmedi.

5- Hasılı kelam işin özü editoryal bağımsızlık anlayışıdır. Olgusal ayrıntılara girmeyi gerekli bulmuyorum. Duvar'ın yoluna başarıyla devam etmesi beni ancak sevindirir. Herkese tekrar teşekkür ediyorum."

Öne Çıkanlar