Gözaltında işkence gören kişi 'polise mukavemet' suçlamasıyla hâkim karşısına çıktı

Gözaltında işkence gören kişi 'polise mukavemet' suçlamasıyla hâkim karşısına çıktı
Maske takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınan Harun Çapkan, polis aracında işkence gördüğünü açıklamıştı.

İstanbul'un Esenler ilçesinde polis aracında işkence gören Harun Çapkan'ın yüzünün kapıya çarpması sonucu şiştiği iddia edildi. 

Esenler'de 2 Mart’ta evinin yakınındaki berberden çıktığı sırada 'maske takmadığı' gerekçesiyle polisler tarafından gözaltına alınan ve Karabayır Karakolu'nda şiddete maruz kalan Harun Çapkan, polisler hakkında şikâyetçi oldu. İşkence gören Çapkan, ertesi gün "polise mukavemet" iddiasıyla çıkarıldığı mahkeme tarafından denetimli serbestlik şartıyla serbest bırakıldı.

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Çapkan, evinin yakınlarındaki berberden çıktığı sırada Yunus polisleri tarafından durdurularak neden maske takmadığının sorulduğunu ve kimliğinin istendiğini söyledi. "Kimliğim arabada ağabey, maskem de berberde, isterseniz getireyim" dediğini aktaran Çapkan, polisin kendisine, "Sen bizimle nasıl konuşuyorsun?" diyerek hakaret ettiğini söyledi. Çapkan, duruma tepki gösterdiğini, bunun üzerine gözaltına alındığını anlattı. 

POLİS ARACINDA İŞKENCE 

Ters kelepçeyle araca bindirildiğini aktaran Çapkan, "Burada da küfür etmeye başladılar. Küfür etmeyin deyip tepki gösterdiğimde ise beni dövmeye başladılar. Elektro şok verip ayaklarının altını öptürmeye çalıştılar. Daha sonra bayıldım ve gözümü karakolda açtım" dedi. Kendisine geldiğinde polislerden şikâyetçi olduğunu aktaran Çapkan, "Karakolda kamera olduğu için şiddet uygulamadılar. Bir gün burada tuttuktan sonra ifadeye çağırdılar. İfadede polislere saldırdığımı söylediler. Ellerim ters kelepçeli iken nasıl saldırmış olabilirim. Bunu kabul etmedim ve asıl saldıranların onlar olduğunu söyledim" diye belirtti.

'YÜZÜNÜ ARBAYA VURDUĞU' İDDİA EDİLDİ

Bakırköy Adliyesi’ne çıkarılan Çapkan, "Adliyeye gitmeden önce beni hastaneye götürdüler orada darp raporu aldım" dedi. Savcı tarafından ifadesi alındıktan sonra "polise mukavemet" iddiasıyla mahkemeye sevk edildiğini aktaran Çapkan, mahkemenin ise kendisini haftada 2 gün imza şartıyla serbest bıraktığını ifade etti. Çapkan, "Suç duyurusunda bulundum ve suçlu oldum. Bu da yetmiyormuş gibi şişen yüzümü arabaya vurarak dağıttığımı söylediler" diye konuştu.
 
Çapkan, "Kürt olduğumuz için aşağılayıcı davranıyorlar. Ben hakkımı arayacağım. Susmayacağım. Bu yapılan bir zulümdür. Zulme karşı sessiz kalmayacağım. Bir insan suçlu bile olsa sonucu bu olmamalı. Herkes polis şiddetine karşı ses çıkartmalı. Darp raporu aldım, savcılığa suç duyurusunda bulundum. Gereken cezayı almaları için elimden gelen her şeyi yapacağım" diye belirtti. Çapkan'ın annesi Sabiha Çapkan da oğlunun gördüğü şiddete tepki gösterdi. Bir ihlal hali varsa ceza kesilmesi gerektiğini söyleyen Çapkan, Kürt kimliklerinden dolayı şiddetin yaşandığını söyledi. 

Öne Çıkanlar