Polisten gözaltındaki öğrenciye saldırı: Devletin polisine kaşlarını çatamazsın, seni buraya gömerim

Polisten gözaltındaki öğrenciye saldırı: Devletin polisine kaşlarını çatamazsın, seni buraya gömerim
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek olmak için Ankara'da yapılan eylemlerde gözaltına alınan ve karakolda şiddet gören öğrenciler, ‘Geri adım atmayacağız’ dedi.

AKP'li Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyım rektör olarak atanmasına karşı Ankara’da yapılan dayanışma eylemlerinde gözaltına alınan öğrencilerin de şiddet gördüğü ortaya çıktı. Sert polis saldırısıyla gözaltına alınan ve şiddete maruz kalan öğrenciler, yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na anlattı. Gözaltına alınan bir öğrenci polis aracında başına gelenleri anlatarak "Kadın polis bana dönerek ‘Sen ne yapıyorsun? Devletin polisine kaşlarını çatamazsın’ diyerek saçımdan tutup kafamı vurdu ve bana ‘Seni buraya gömerim’ dedi" diye belirtti.

Gözaltına alınan öğrencilerden biri olan Doğuş Özdemir'in 2 dişi polis şiddeti sonucu kırıldı. Polisin kendisine ters kelepçe taktıktan sonra yere yatırıp tekmelediğini söyleyen Özdemir, "Üçüncü ya da dördüncü tekmede dişim kırıldı. Şimdi burnum şiş ve nefes alamıyorum. Dudağım patlak olduğu için de yemek yiyemiyorum" dedi.

‘İŞKENCEDEN KEYİF ALIYORLARDI, BUNU UNUTMAYACAĞIM’

Tekmelerin ardından bilinç kaybı yaşadığını anlatan Özdemir, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Yaptıkları işkenceden keyif aldıklarını ve hakaret ettiklerini unutmuyorum ve unutmayacağım. Gözaltında durumum ciddiye alınmadı. Bilinç kaybı yaşamama rağmen saatlerce bekletildim. Arkadaşlarımın baskıları sonucunda gözaltı aracında hava almam için polise zorla kapıyı açtı. Saat 14.00’ten 21.30-22.00’ye kadar gözaltında kaldım. Polis yaptığı işkencenin görüntülenmesine izin vermedi. Yoldan geçerken görüntü alanlara bile saldırdı. O kadar çok polisin orada olmasına sebep olan şey korkuydu. Hak adalet ve özgürlük arayan gençlerin verdiği korku. Direnişin ve dayanışmanın gücünü bir kez daha görmüş ve göstermiş olduk."

‘KAYYIM REKTÖR OKULDAN KOVULMALI’

Kayyım rektörlerin okullardan kovulması gerektiğini söyleyen Özdemir, "Bu direniş sadece kayyımları kovana kadar değil bu taht yıkılana kadar sürmeli ve hiçbir koşulda taviz verilmemeli, geri adım atılmamalıdır" şeklinde konuştu.

‘KORKUYORLAR, TÜM KIZILAY’I ABLUKAYA ALDILAR’

Gözaltına alınan öğrencilerden Zeynep Ülger de, polisin daha alana gelmeden kendilerine saldırmaya başladığını söyledi. Ülgen, "Kızılay’da tek değil Selanik’te, Çankaya Belediye’sinin önünde de öğrenciler vardı. Polis onlara da saldırdı. Bu kadar öğrencinin geleceğini beklemiyorlardı. Biz alana gelip ve sözümüzü söyleyeceğiz dedik. Korktukları için sadece belediyenin önünü değil tüm Kızılay’ı ablukaya aldılar" dedi. Müdahale edilmeye başlandıktan hemen sonra polis kalkanlarının etrafı çevirerek kendilerini ablukaya aldığını ifade eden

‘GÖRDÜĞÜ ŞİDDETTEN BAYILAN, GÖZLÜĞÜ YÜZÜNDE KIRILAN ARKADAŞLARIMIZ OLDU’

Ülger, "Ablukanın içinde işkence olduğu için basının görüntü almasını istemiyorlar. Bizi yere yatırıp ters kelepçe yaptılar. Ters kelepçeden sonra tekmelediler ve o tekmelerle bayılan arkadaşlarımız oldu. Bir arkadaşımızın kafasına bastılar ve gözlüğü yüzünde kırıldı" şeklinde konuştu.

‘POLİS ARABASINDA YAPILANLAR, BİZE DUYULAN ÖFKENİN GÖSTERGESİYDİ’

Gözaltı sürecinde üzerlerinin birçok kez arandığını ifade eden Ülger, "Biz hastaneye vardığımızda hastanede doktorun yanına giderken bile bizi kelepçelemek istediler. Tabii bu işin bir bahanesi. Aslında orada olan şey irademizi kırmaya çalışmaktı. İşkence yapmak için sürekli bahane aramaya çalıştılar. Ters kelepçeyi kabul etmedik ve birbirimize tutunduk. Arabadan bizi alamadılar bu yüzden. Buna çok öfkelendiler. İki kadın çevik polis arabaya binip bize tehditler savurarak küfretti. İşkence uygulamaya çalıştı. Bu hem direncimize hem de yaptığımız eyleme duyulan öfkenin göstergesiydi" dedi.

‘DEVLETİN POLİSİNE KAŞLARINI ÇATAMAZSIN, SENİ BURAYA GÖMERİM DİYEREK BAŞIMI VURDU’

Bir kadın polisin kendisine şiddet uyguladığını belirten Ülger, "Kadın polis bana dönerek ‘Sen ne yapıyorsun? Devletin polisine kaşlarını çatamazsın’ diyerek saçımdan tutup kafamı vurdu ve bana ‘Seni buraya gömerim’ dedi" diye konuştu.

‘ONLAR GİDECEK, BİZ KALACAĞIZ’

Ülger, "Polisin yaptığı işkenceden korkmadık çünkü haklı olduğumuzu biliyorduk. Bundan sonra aynı direnişle devam edeceğiz. Bizim üstümüze korku salmaya devam etmeleri direnmemize engellemeyecek. Biz korkmuyoruz ve cesaretimizle buradayız. Korkan onlar. Hiçbir yerde kayyımları barındırmayacağız. Direniş ve mücadeleyle buradayız kayyımlar gidene dek de mücadeleye devam edeceğiz. Onlar gidecek biz kalacağız."

‘BİRÇOK KİŞİDE ŞİDDETİN İZLERİ MEVCUT’

Ertürk Soysal ise şunları anlattı: "Birçok arkadaşımızın vücudunda yoğun darp izleri mevcut. Kurulan dayanışma ağlarımız ile mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bütün kayyım rektörlere ve akademiye yapılan bütün saldırılara karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bütün sıra arkadaşlarımızı dayanışma gruplarımıza ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar