Hangisi daha yakın? Hükümet tahmini yüzde 16,2, Reuters anketi yüzde 30,6

Hangisi daha yakın? Hükümet tahmini yüzde 16,2, Reuters anketi yüzde 30,6
Reuters'ın anketine göre, aralıkta yıllık enflasyon yüzde 30,6'ya ulaşarak 2003'ten bu yana ilk kez yüzde 30'u geçecek. Hükümetin tahmini ise beklentinin neredeyse yarısı kadar...

ARTI GERÇEK - 3 Ocak 2022 günü açıklanacak enflasyon verileri piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Reuters haber ajansının yaptığı bir ankete göre, Türkiye'nin aralık ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 30,6'ya ulaşarak 2003'ten bu yana ilk kez yüzde 30 seviyesini aşacak.

Ankete katılan 13 ekonomistin yaptığı tahminlerin ortalaması yüzde 30,6 çıktı. Ekonomistlerin tahmini yüzde 26,4 ile 37,3 arasında değişti.

Son aylarda yüzde 20 civarında seyreden enflasyon, Merkez Bankası'nın eylül ayından bu yana politika faizinde yaptığı 500 baz puanlık indirim sonrası lirada yaşanan rekor düşüşle birlikte yukarı yönlü hareketlendi.

Fiyatların 'geçici faktörlerin' etkisiyle yükseldiğini açıklayan Merkez Bankası, kısa vadede enflasyonun dalgalı bir seyir izleyeceği tahmininde bulunmuştu.

20 Aralık'ta Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, TL mevduatlarını kur oynaklığına karşı koruma planını duyurmasıyla liradaki düşüş tersine döndü ve TL'de yaklaşık yüzde 40 civarında bir değer artışı görüldü.

PİYASA ENFLASYONUN YÜKSELMESİNİ BEKLİYOR

Yurtiçi piyasa aktörleri aralık ayında enflasyonun 19 yılın zirvesine çıkacağını öngördü.

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından 22 kurumun katılımıyla hazırlanan ankette aralık ayı için yıllık enflasyon beklentisi yüzde 29,59 olarak kaydedildi. 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyonun bu seviyeyi görmesi durumunda Türkiye'de yıllık enflasyon Kasım 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmış olacak.

Ankette yıllık enflasyona ilişkin en yüksek beklenti yüzde 37,3 olurken, en düşük beklenti ise yüzde 24 olarak gerçekleşti.

Ankette aylık enflasyon beklentisi ise yüzde 8,1 oldu. Aylık enflasyona ilişkin en yüksek beklenti yüzde 14,6 seviyesinde belirlenirken, en düşük beklenti ise yüzde 3,5 olarak kaydedildi.

HÜKÜMETİN ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 16,2

Merkez Bankası'nın ekim ayı sonunda yayınladığı raporda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 18,4 olarak gerçekleşti.

Hükümet 2021 sonunda yıllık enflasyonun yüzde 16,2 olacağını tahmin etmişti.

Ekonomist Atilla Yeşilada, Youtube kanalında yaptığı değerlendirmede Türkiye'de enflasyonun önümüzdeki aylarda da yüksek seviyelerde gerçekleşeceğini söyledi.

Reuters'a konuşan dört ekonomist, Türkiye'de gelecek yıl sonu enflasyonu için yüzde 24,85 olacağı tahmininde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar