Hasta tutuklu Yaşar İnce hastanede enfeksiyon kaptı, kalbi durma noktasına geldi

Hasta tutuklu Yaşar İnce hastanede enfeksiyon kaptı, kalbi durma noktasına geldi
Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde hasta tutuklu Yaşar İnce’nin, tedavi için gittiği Tekirdağ Şehir Hastanesi’nde kabakulak enfeksiyonu kaptığı belirtildi.

Niğde’de 2006’da TKP/ML davasından tutuklanan ve yargılanma sonucunda ağırlaştırılmış müebbet cezası verilen ağır hasta tutuklu Yaşar İnce’nin sağlık durumu kötüye gidiyor. Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan İnce’nin böbrek yetmezliği, kalp kapakçığı rahatsızlığı, katarakt, vertigo, lenf kanseri riski, hepatit B, bel fıtığı, tiroid bezlerinde nodül ve karaciğerinde iltihap gibi ciddi hastalıkları var. Tam teşekküllü hastanede tedavi edilmediği için, aylarca hastane raporları beklediği için cezaevinde hastalıkları ilerledi.
 
İnsan Hakları Derneği  (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, "F oturumu" eylemlerinde birçok kez İnce’nin tedavisinin geciktirilmesi nedeniyle hastalıklarının ağırlaştığına dikkat çekmişti. İHD ve sivil toplum örgütleri "Yaşar İnce, Hepatit B taşıyıcısı iken tedavisinin geciktirilmesi ve geç müdahale edilmesi sonucu Hepatit B aktifleşti. Bu aktifleşme devam ettiği için siroz ve karaciğer kanserine neden oldu. İnce’nin hastane sevkleri ise sürekli olarak geciktiriliyor" diyerek,  birçok kez İnce için tahliye çağrısında bulunmuştu. 
 
6 AY SONRA RANDEVU 
 
Eylül 2021’de vertigo hastalığının tedavisi için Tekirdağ Şehir Hastanesi’ne giden İnce’ye doktorun olmaması ileri sürülerek 6 ay sonra randevu verildi. İnce, son bir buçuk aydır sürekli hastaneye gidip geldiği için tek kişilik hücrede tutuluyor. 
 
ENFEKSİYON KAPTI
 
İnce’nin yaşadıklarına ilişkin konuşan vasisi Erhan Çıta, geçtiğimiz günlerde İnce’nin Tekirdağ Şehir Hastanesi’nde ince kabakulak enfeksiyonu kaptığını söyledi. 
 
KALBİ DURMA NOKTASINA GELDİ
 
Çıta, hastanede kabakulak tedavisi olan hastalar için kullanılan malzemelerin tekrardan kullanılmasından dolayı İnce’nin kabakulak enfeksiyonu kaptığını söyledi. Çıta, İnce’nin enfeksiyon kapmasından dolayı cezaevine götürüldükten sonra tekrardan fenalaştığını söyleyerek, kalbinin durma noktasına geldiğini aktardı. İnce'nin durumunun fenalaşması üzerine ambulansla hastaneye kaldırıldığını belirten Çıta, "27 Aralık’ta İnce’nin açık görüşüne gittiğimde bir şeyi yoktu. Avukatı 11 Ocak’ta bana İnce hakkında bilgi verdi. İnce, sadece bu hastalığı değil birçok hastalığı var. Hapishane koşullarında birçok hastalığı nüksetti. Hapishane idaresi bunlara kulak asmıyor, hapishane idaresi sadece ‘Daha fazla nasıl hak gasp edebilirim’ diye düşünüyor" dedi.
 
'SORUMLU DEVLETTİR'
 
Cezaevlerinde hak ihlallerinin hiç olmadığı kadar arttığına değinen Çıta, devletin hasta tutuklular konusunda sorumluluğunu yerine getirmediğini vurguladı. İnce ve diğer hasta tutuklular özelinde izlenen politikayı "3 maymun" olarak değerlendiren Çıta, "Devlet kendi yasasını bile tanımıyor. Tüm kurumlarıyla tutsaklara yönelik intikamcı bir anlayışı esas alıyor. Hasta tutsakları ATK, savcılık ve hapishane üçgeninde oyalıyor, yaşamlarını yitirmelerine neden oluyor. Hapishanelerde yaşanacak ölümlerin, tek sorumlusu tüm kurumlarıyla devlettir. Bunlara karşı sesimizi daha gür çıkarmalıyız, onların sahipsiz olmadıklarını her alanda dile getirmeliyiz" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar