HDK'den Çerkes Soykırımı açıklaması: İnsanlık suçudur ve zaman aşımı yoktur

HDK'den Çerkes Soykırımı açıklaması: İnsanlık suçudur ve zaman aşımı yoktur
Çerkes Soykırımı'nın 154'üncü yıl dönümü sebebiyle açıklama yayınlayan HDK, Çerkes halkının mücadelesini ve taleplerini sahiplendiğini açıkladı.

Çerkes Soykırımı'nın 154'üncü yılı sebebiyle yazılı açıklama yapan Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Çarlık Rusya'sının, 'Ya tam itaat, ya imha' politikasıyla yaptığı soykırımda hayatını kaybeden çerkesleri saygı ve minnetle anarak, Çerkes halkının mücadelesini ve taleplerini sahiplendiğini açıkladı.

'AÇLIK VE SÜRGÜN DE SOYKIRIMIN DEVAMIDIR'

Dünya coğrafyasında katliam, sürgün, soykırım politikalarına maruz bırakılan halkların varlık mücadelelerinin, hakikatlerin karanlıkta bırakılmaya çalışılmasına ve resmi tarihe rağmen ışık olmaya devam ettiğini ifade eden HDK açıklamasında, Çerkes Soykırımı'nın geçmişi hatırlatıldı:

"Çarlık Rusya'sının, 'Dünyaya hakim olmak için İstanbul ve Hindistan’a yakın olmak gerek. Bize Çerkezistan gerekli, Çerkesler değil. Ya tam itaat, ya imha' politikasını belirledi. Çarlık, işgal edilen Çerkes köylerine Kazaklar ve Ruslar yerleştirmiş, Çerkes köylerinde evleri içindekilerle birlikte yakılmış, ekinler yakılmış, hayvanlar  telef edilmiş, ormanlar tahrip edilmiş, Karadeniz’de abluka uygulanarak ticaret engellenmiş, Çerkeslerle gıda ticareti yasaklanmıştır. Savaşın belli bir evresinde planlanan sürgün uygulaması da soykırımın devamıdır. Çarlık Rusyası ve Osmanlı bu konuda uzlaşır.

Sürgün sırasında Çerkesler Karadeniz’in Kafkasya sahilindeki birçok noktada toplandı. Bekleme ve birikim süresince açlık ve salgın hastalıklardan kırım devam etti. Osmanlı’dan gelen tekneler kapasitesinin üzerinde insan alarak yola çıktı. Yolda batan ya da batırılan tekneler ve yolculuk sürecinde teknelerde yine açlık-salgın hastalıklar nedeniyle ölümler devam etti. Sonra da Karadeniz’in Anadolu sahilleri Çerkes mezarlıklarına ev sahipliği yapmaya başladı. Samsun ve Trabzon’da yaklaşık 50’şer bin insanın öldüğü kayıtlardadır." 


21 Mayıs 1864'te Çerkes Soykırımı ve Rus Generali Zatss

'SOYKIRIMIN ZAMAN AŞIMI OLMAZ'

Çerkeslerin soykırım sonrası dünyanın 40 civarında ülkesine dağılmak zorunda bırakıldığını belirten HDK, Çerkeslerin, soykırım sonrası dünyanın 40 civarında ülkesine dağılmak zorunda bırakılarak, özgürce yaşama ve kültürlerini geleceğe taşıma haklarının tehdit edildiğinin ifade edildiği açıklamada, "Dünya coğrafyasında katliam sürgün soykırım politikalarına maruz bırakılan halkların varlık mücadelesi; karanlıkta bırakılmaya çalışılan tarihe ve üstü örtülmeye çalışılan hakikatlere ışık olmaya devam ediyor. Tüm bu soykırım ve sürgün esnasında yaşamını yitiren Çerkesleri saygı ve minnetle anıyoruz. Çerkes halkının mücadelesi mücadelemiz, talepleri taleplerimizdir. Soykırım insanlık suçudur ve zaman aşımı yoktur" denildi.

(M.A)

Öne Çıkanlar