HDK gözaltıları protesto etti: Seyirci kalan herkes artık uyansın

HDK gözaltıları protesto etti: Seyirci kalan herkes artık uyansın
AKP-MHP iktidarının Türkiye’yi her geçen gün daha büyük krize sürüklediğini söyleyen HDP’li Sezai Temelli, ‘Seyirci kalan herkese artık bu uykudan uyanma çağrısı yapıyoruz’ mesajı verdi.

Yağmur KAYA


+GERÇEK-Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Göç İzleme Derneği üye ve yöneticilerine yönelik çok sayıda ilde yapılan polis baskınları ve gözaltılar HDK binası önünde yapılan açıklamayla protesto edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul merkezli 5 ilde düzenlenen ev baskınlarında 28 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu ve 22 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Avukatlar, 22 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, dosyaya gizlilik kararı getirildiğini söyledi.

Gözaltılar protesto etmek için HDK binası önünde yapılan açıklamaya, HDK bileşenleri Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Partizan, Devrimci Parti, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Yeşil Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri ve HDP Milletvekilleri katıldı.

‘BİNANIN İÇİ TAHRİP EDİLMİŞ, BU BİR MAFYA DEVLETİ YÖNTEMİDİR’

Açılamada söz alan HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, kendilerine dönük gözaltı operasyonunun PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride dikkat çekmek için 12 Haziran'da Gemlik yapacakları yürüyüşle ilgili olduğunu söyledi. Demir, HDK'ye dönük baskı ve gözaltıların ilk defa yaşanmadığına dikkat çekerek, "Binamızın içi tahrip edilmiş, bilgisayarlara el konulmuş. Bu yöntem mafya devleti yöntemidir. Hukukun değer olduğu ülkelerde bu tarz yöntemler asla yapılmaz. Ama burası Türkiye. Türkiye Cumhuriyeti devletinde ne hukuk ne de anayasal haklar geçerli değil. AKP-MHP mafya devleti iktidarda ve bu iktidarın iki dudağı arasında geçen sözler geçerli" diye konuştu.

'HDK, TÜRKİYE'DE DEMOKRATİK MÜCADELE ZEMİNİNİN AÇILMASI İÇİN MÜCADELE YÜRÜTEN BİR KURUMDUR'

HDK'nin özgürlükçü ve demokratik siyasetten vazgeçmeyeceğini sözlerine ekleyen HDK Eş Başkanı Demir, "Türkiye'de demokratik siyaset zeminin açılmasında mücadele yürüten kurumlardan bir tanesidir HDK. 'Ötekiler' diye tanımladığımız bütün halklar, inançlar, ekolojik ve kadın mücadele yürütenler, emeğin hakkını savunanlar HDK bünyesinde Türkiye'de eşitlik ve özgürlük mücadelesi vermeye devam edecektir" dedi.

Demir'in ardından HDP Milletvekili Sezai Temelli söz aldı.

Temelli, "Bu sabaha çok alışık olduğumuz bir sahneyle uyandık. Birçok kentte gözaltılar yaşandı. Hatta Van'da yapılan gözaltında, evin içinde silah kullanma şekliyle bir sahnedir" dedi. Temelli, 2016 yılında yaşanan darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü halin (OHAL) devam ettiğinin bir göstergesi olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir darbe, bir sivil darbe yaptılar. Bu ülkede demokratik siyaseti tasfiye etmek adına 2016 yılından bugüne bu barbarca yöntemi sürdürüyorlar. Acze düşmüş bir iktidarın ayakta kalabilmesinin yegane yolu işte bu OHAL düzeni, işte bu savaş politikalarıdır" şeklinde konuştu.

'DEMOKRASİNİN KARŞINDAKİ GÜCE DAYANIŞMAYLA KARŞI KOYMALIYIZ, ARTIK UYANIN'

"Yarın demokratik bir ülkede, demokratik hakları sonuna kadar yaşamak istiyor, siyasi özgürlüklerin var olmasını istiyorsak hep birlikte savaşa, OHAL'e, kayyuma yani demokrasinin karşısında olan tüm güce karşı hep birlikte dayanışmayla karşı koymalıyız" çağrısı yapan Sezai Temelli, sözlerini şöyle tamamladı: "Ya bunu bugün hep birlikte başaracağız ya da bu düzenin sürdürülmesine seyirci kalmaya devam edeceğiz. HDK üyesi olan bütün demokrasi güçleri seyirci kalmıyor. Buna seyirci kalan herkese de artık bu uykudan uyanma konusunda çağrı yapıyoruz. Bu, demokrasi değil."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar