HDP’den kanun teklifi: 21 Mart resmi tatil olsun

HDP’den kanun teklifi: 21 Mart resmi tatil olsun
HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, 21 Mart Newroz Bayramı’nın resmi tatil olması için kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekilli Murat Sarısaç, 21 Mart Newroz Bayramı’nın resmi tatil olması talebiyle Meclis’e kanun teklifi verdi. Teklifin gerekçesinde, "21 Mart gününün ülkemizde birlik, kardeşlik ve barış duygularıyla milyonlarca insan tarafından kutlanması nedeniyle 21 Mart’ın Newroz Bayramı olarak kutlanması amaçlanmakta" ifadeleri yer aldı.
 
"Her ne kadar Newroz ile ilgili her ulusun beslendiği bir mitolojisi, nesiller boyu aktardığı bir anlatısı varsa da Newroz Bayramı Kürtler açısından Demirci Kawa’nın halka eziyet edip katleden Zalim Dehak’a karşı başkaldırarak direnmesiyle Kürtlerin özgürleşmesi efsanesine dayanmaktadır" denilen teklif, şöyle devam etti:

'1992 CİZRE NEWROZ KUTLAMALARI HAFIZALARDAKİ TAZELİĞİNİ KORUMAKTADIR'

"Bu nedenle tarihsel akış içinde Kürtlerle özdeşleşen Newroz, bin yıllardan bu yana farklı ritüel ve pratiklerle kutlanmaya devam edilmektedir. Bu realiteye rağmen Newroz Bayramı, ülkemizde uzun yıllar yasaklı hale getirilmişti. Newroz Bayramı’nın yasaklanması sonucunda yaşanan olaylarda bugüne kadar yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, bir o kadarı da yaralanmıştı. Özellikle onlarca kişinin hayatını kaybettiği 1992 Cizre Newroz kutlamaları halen hafızalardaki tazeliğini korumaktadır.

Yaşanan onca tecrübeye rağmen bugün de Newroz’un festival havasında kutlanmasını engelleyen konjonktürel yasaklar söz konusu olabilmektedir. Siyasi atmosfere göre alınan engelleme veya kısıtlama kararları, birçok defa gerginliğe yol açmıştır. 2008 yılında da Newroz Bayramı’nın kutlanmasına izin verilen yerlerde tek bir sorun bile çıkmazken izin verilmeyen yerlerde ölüm, yaralanma, gözaltı ve tutuklanma vakaları kayda geçmişti. En son 2017 yılında, Diyarbakır Newroz’unda üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, Newroz alanında herkesin gözleri önünde öldürüldüğüne şahit olunmuştur. Bütün bunlar, Newroz’un bir festival havasında kutlanmasını engelleyen temel parametreler olarak tarihte yer almıştır."
 
'TÜM HALKLARIN BİRLİKTE KUTLADIĞI BİR GÜN OLABİLİR'
 
Gerekçede, Newroz’un birçok ülkede resmi tatil olduğuna dikkat çekilerek, "21 Mart, Türkiye’de de başta Kürtler ve Türkler olmak üzere tüm halkların birlikte festival şeklinde kutladığı bir gün olabilir. Bunun yolu, 21 Mart gününün resmi tatil ilan edilerek halkların Newroz meydanında birlikte halaya durmalarını sağlamaktır. Tam da bu nedenle Newroz Bayramı’nın özgürce kutlanması halkları bir araya getirip kaynaştıran bir çimento vazifesi de göreceği için 21 Mart’ın resmi bayram olarak kabul edilmesi tarihi bir adım olacaktır" denildi. (MA)

Öne Çıkanlar