'HDP ilk kez ‘İmralı’yı anmadan çözüm açıkladı'

'HDP ilk kez ‘İmralı’yı anmadan çözüm açıkladı'
Murat Sabuncu: HDP’nin bunca baskıya rağmen demokrasiden vazgeçmeyen duruşu çok önemli, Millet İttifakı, HDP’nin uzattığı bu ele başını çevirmemeli.

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim açısından alacağı tavır kritik öneme sahip bulunan HDP, uzun süredir üzerinde çalıştığı, merakla beklenen tutum belgesini açıkladı.

Eş başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan tarafından açıklanan tutum belgesinde HDP tek adres gösterdi. Muhatap biziz, adres Meclis, hedef güçlü parlamento ve yeni anayasa.

Tutum belgesiyle ilgili ilk değerlendirmeler yapılmaya başlandı. Gazeteci Murat Sabuncu, T24’teki yazısında HDP ilk kez Kürt sorunu ile ilgili bir belgede ‘İmralı’yı’ anmadan bir çözüm açıkladığına dikkat çekti.

"HDP’nin tüm yöneticilerinin ve seçmenlerinin hapiste, kayyıma, baskıya rağmen demokrasiden vazgeçmeyen duruşu da çok önemli" diyen Sabuncu, "HDP’nin uzun süredir ‘tarihi açıklama diye nitelendirdiği’ bu metinde ‘İmralı ya da Öcalan’ göndermesi yok. Meclis-diyalog-demokratik müzakere ana başlıklar. (Bu noktada kendi fikrimi söyleyeyim konulardan biri silah bırakmaysa yine Meclis’in iradesiyle İmralı ve Kandil’deki muhataplarla görüşülebilir.)" diye yazdı.

Sabuncu açıklamada önemsediği 3 noktayı şöyle özetliyor: 

"3 noktayı önemseyip altını çizdim:

İsim değil ilke

Kendi partileri dâhil herhangi bir ismi değil ilkeyi öne çıkaran bir bölüm var. Sancar daha önce ‘ilkeleri ile örtüşecek tek bir adayı’ destekleyebileceklerini söylemişti. Açıklamadaki kısım şöyle:

‘Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkesel buluşmaların gerçekleşmesi, HDP seçmenlerinin ülkenin geleceğinde anahtar bir role sahip olmaları nedeniyle günceldir. İster HDP’li isterse başka bir aday olsun, isimler yerine ilkelerin ve yöntemlerin tartışılmasının gerekli olduğu inancındayız. Çünkü demokratik dönüşüm şahıslar aracılığıyla değil, ilkeler ve yöntemler üzerinde müzakere ve mutabakat yoluyla gerçekleşebilir.’

Demokratik parlamenter sistem

Açıklamada ‘Bizler, parlamento seçimleri için ‘Demokrasi İttifakı’ şiarıyla; halklar ve barış ittifakı, kadın dayanışması ve ittifakı, ekoloji ittifakı anlayışı temelinde, toplumsal ve siyasal muhalefet, emek, kadın ve gençlik hareketleri ile en geniş birlikteliği ve ortak mücadele zeminini büyütme ve bu yoldaki güçlü yürüyüşümüzü sürdürme kararlılığındayız. Bunun dışında herhangi bir ittifak içinde yer alma arayışımızın olmadığını açıklıkla vurguluyoruz’ deniyor. İttifak arayışları yok ama ‘geniş yetkilere sahip çoğulcu bir parlamentonun bulunduğu, kuvvetler ayrılığının tam anlamıyla işlediği, denge ve denetleme mekanizmalarının gerçekten etkili olduğu bir demokratik parlamenter sistem öngörüyoruz’ diyerek AKP ile MHP’nin sıkı sıkıya tutunduğu, karşıda oluşan muhalefet bloğunun ‘temeli olarak’ tarif ettiği parlamenter sisteme kuvvetli atıfta bulunuluyor. 

Çözüm için adres Meclis 

Kürt sorunu başlığı altındaki bölüm çok önemli:

‘Meclis, diyalog ve çözüm zeminini kurarak, demokratik müzakere yöntemleriyle tüm toplum için geleceğin kazanılmasına önayak ve odak olmalıdır. Bu çerçevede, başta anadili hakkı olmak üzere tüm evrensel kimlik haklarının tanınması için gerekli düzenlemelerin yapılması büyük önem taşımaktadır. Savaş politikaları, silah ve çatışma yöntemleri yerine, diyalog ve müzakere seçeneklerinin kendini tarihsel olarak dayattığı ve güncel olduğu aşikârdır.’

Kısa bir süre önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Kürt sorununun çözümünde muhatap HDP ve Meclis’tir çıkışına paralel bir noktada duruluyor. Daha da önemlisi HDP’nin uzun süredir ‘tarihi açıklama diye nitelendirdiği’ bu metinde ‘İmralı ya da Öcalan’ göndermesi yok. Meclis-diyalog-demokratik müzakere ana başlıklar. (Bu noktada kendi fikrimi söyleyeyim konulardan biri silah bırakmaysa yine Meclis’in iradesiyle İmralı ve Kandil’deki muhataplarla görüşülebilir.)

Millet İttifakı’nı oluşturan tüm partilerin HDP’nin uzattığı, Meclis’i demokratik siyaseti adres gösterdiği bu ele başını çevirmemesi lazım. Bir yandan HDP yaklaşık 6.5 milyon seçmeniyle seçimlerin sonucuna etki edecek bir partidir. Ancak bir yandan da Türkiye kronikleşmiş bu sorunu çözmek için Meclis’i adres alan bir parti ve yönetimle olumlu bir şekilde karşı karşıyadır.

Metnin ve iradenin oluşmasında Selahattin Demirtaş, Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın katkıları önemlidir. Tabii aynı zamanda HDP’nin tüm yöneticilerinin ve seçmenlerinin hapiste, kayyıma, baskıya rağmen demokrasiden vazgeçmeyen duruşu da çok önemlidir."

Öne Çıkanlar