HDP: Osman Kavala derhal serbest bırakılmalıdır

HDP: Osman Kavala derhal serbest bırakılmalıdır
Tahliye edilen Osman Kavala’nın yeniden gözaltına alınması kararının Demirtaş da uygulandığını hatırlatan HDP, tüm siyasi rehineler için mücadele edeceklerini vurguladı.

ARTI GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Gezi Davası’nın tek tutuklu sanığı iş insanı Osman Kavala’nın tahliye edilmesinin ardından yeniden gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı.

Gezi Davası’nın dün görülen karar duruşmasında Kavala’nın da aralarında olduğu sanıklara beraat kararı verilmiş, tutuklu insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala da tahliye edilmişti. Kavala, Silivri Cezaevi’nden tahliye edildikten hemen sonra gözaltına alınarak Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilmişti.

Osman Kavala kararına ilişkin açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

‘AİHM KARARINA RAĞMEN HUKUKSUZCA CEZAEVİNDE TUTULDU’

"Gezi Davası’nın karar duruşmasında tüm sanıkların atılı suçlardan beraatine ve tutuklu yargılanan Osman Kavala’nın tahliyesine karar verildi. Mahkemenin verdiği bu karardan birkaç saat sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Osman Kavala hakkında TCK’nın 309. maddesi uyarınca "anayasal düzeni bozmaya teşebbüs" suçlamasıyla gözaltı kararı verildiğini ve hakkında verilen beraat kararına da itiraz edildiğini açıkladı" hatırlatmasında bulunan Başaran, Kavala’nın 2 yılı aşkın bir süre boyunca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hak ihlali kararına rağmen, hukuksuzca cezaevinde tutulduktan sonra beraat ettiğini dile getirdi.

‘BİZLER BU HUKUKU DEMİRTAŞ KARARINDAN DA BİLİYORUZ’

"Tahliye edilmesi gerekirken, her ihtimale karşı yedekte bekletilen ve numarası dahi belli olmayan bir soruşturma nedeniyle tekrar gözaltına alındı" diyen Başaran, ‘düşman hukuku’ olarak tanımladığı kararın Selahattin Demirtaş davasında da uygulandığını belirterek şunları dile getirdi:

"Bizler Türkiye’deki hukuk sistemini ortadan kaldıran bu nefret dolu yargı mühendisliğini, düşman hukuku uygulamasını, Selahattin Demirtaş hakkında tahliye kararı verilmesine rağmen kararın icrasını geciktirip, yeniden bir soruşturma dosyasıyla suç uydurularak tutuklama kararı verilmesinden biliyoruz."

‘KİN GÜDEN, İNTİKAM PEŞİNDE KOŞAN BİR İKTİDAR’

"Türkiye’de Kürtlere ve tüm muhaliflere karşı çılgınca kin güden, intikam peşinde koşan bu iktidarın hukuksuzluklarının sonu yoktur. Bu iktidar kamusal ve demokratik meşruiyetini tamamen yitirmiştir. Yargıyı kendilerine bağlayarak ve çeşitli komplolarla siyasetçileri rehin alarak ayakta tutmaya çalıştıkları düzenleri parça parça dökülmektedir. Adaletin içini boşaltanları insanlık affetmeyecektir. Osman Kavala hakkında alınan bu karar, tüm demokrasi ve barış güçlerinin birlikte mücadele etme isteğini ve kararlılığını pekiştirmektedir" diyen HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Başaran, açıklamasını şu taleple sonlandırdı:

‘TÜM SİYASİ REHİNELER BIRAKILMALI’

"Tüm siyasi rehinelerin özgürlüklerine kavuşması için direnmeye devam edeceğiz. Osman Kavala derhal serbest bırakılmalıdır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar