Her 10 aile hekiminden ikisinin sağlık çalışanı bile yok
Milyonlarca yurttaşın bağlı olduğu aile hekimlerinin çalışan açığı büyürken, hekimlerin aylarca hemşiresiz çalıştığını anlatan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Eryazğan hakkında, bu soruna dikkat çektiği için soruşturma açıldı.
Aile hekimliğinin kronik sorunlarından biri olan aile sağlığı çalışanı açığı gün geçtikçe artıyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, "Türkiye genelinde her 10 aile hekiminden ikisinin aile sağlığı çalışanı bulunmuyor. Aile sağlığı çalışanı eksikliği var" dedi.
‘SUSTURMAK YERİNE ÇÖZÜME KAFA YORUN’
Cumhuriyet’ten Sibel Bahçtepe’nin haberine göre Eryazğan, bu eksikliklere dikkat çektiği için Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hakkında soruşturma başlatıldığını hatırlatarak "Susturmak ve örtbas etmek yerine sorunun çözümüne kafa yorun. Doğruları söylemeye devam edeceğiz" diye konuştu. Eryazğan, 2010 yılından bugüne aile hekimliğinden ayrılan aile sağlığı çalışanlarının yerine yenilerinin dahil edilemediğini belirterek "Aile hekimliğinde bir hemşire ya da ebenin aile sağlığı çalışanı olması için devlet hastanelerinden aile hekimliğine geçişte getirilen katı kuralların azaltılması (muvafakatname) veya dışarıdan alınacak hemşireler için ise maliyenin verdiği bütçeyi Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün yerinde kullanması gerekmektedir. Ancak bu sistem 10 yıldır uygulanmadığı için aile hekimliğinden ayrılan her hemşire ebenin yerine yeni bir aile sağlığı çalışanı geçmesini zorlaştırdı" dedi.
‘HER 10 AİLE HEKİMİNDEN İKİSİNİN ÇALIŞANI YOK’
Şu an Türkiye genelinde her 10 aile hekiminden ikisinin aile sağlığı çalışanı bulunmadığına dikkat çeken Eryazğan, kimi birimlerde 18 ay gibi uzun dönemlerde hemşiresiz çalışan aile hekimleri olduğunu kaydetti.
Eryazğan "Bu durum ülkemizde 16 milyon vatandaşın bağlı olduğu aile hekimliği sisteminde aile sağlığı çalışanı olmadığını ve hizmet alımında büyük sorunlar yaşandığını gösteriyor" diye konuştu.
Urfa’da aile hekimi olduğunu ve ilinde bu sorunun çok büyük olduğunu vurgulayan Eryazğan, Yunanistan’ın doğum oranı kadar doğum gerçekleşen, bebek ve çocuk nüfusunun yoğunlukta olduğu ilde 1 ay önce Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’nün, dış alım kadrosundan 9 kadro için ilana çıkarak il müdürlüğünün resmi sitesinden yayımladığını belirterek şöyle devam etti:
"Oysaki ilimizde aile sağlığı çalışanı olmayan aile hekimliği birim sayısı 100. Sayın Bakanlık yetkilileri sayın il valiliği ve il müdürlüğü 100 hemşirenin açığını bir kenara bırakıp soruşturma açacağına 10 yıldır artarak devam eden bu sorunun çözümüne kafa yormaları gerekmektedir."