Hindistan'da 'boş ol' uygulaması tarihe karışıyor

Hindistan'da 'boş ol' uygulaması tarihe karışıyor
Hindistan, Müslümanların üç kez 'boş ol' denmesi ile boşanmasına izin veren uygulamayı anayasasından kaldırıyor.

Hindistan’da Müslüman erkeklerin dini kuralları gerekçe gösterip üç kez ‘boş ol’ diyerek eşlerinden ayrılması yasaklanıyor. Parlamentonun alt kanadının ardından dün de üst kanadında kabul edilen yeni yasa, Devlet Başkanı Narendra Modi tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek. 

Hindistan, anayasasında bu uygulamaya hâlâ yer veren sayılı ülkelerden biriydi. Yeni yasa ise İslamiyet’te ‘talak’ olarak bilinen ve üç kez ‘boş ol’ denmesi ile boşanmanın gerçekleşmesini öngören durumu yasaklıyor ve üç yıl hapis cezası öngörüyor. Adalet Bakanı Ravi Shankar Prasad, parlamentıdaki oylamanın ardından yaptığı açıklamada, "Bu, tarihi bir gün. Müslüman kadınlara karşı bir adaletsizlik söz konusuydu; Hindistan parlamentosu onlara adalet sağladı" dedi.

Bazı Müslüman gruplar ise yasaya tepki gösterdi. Bu gruplar, söz konusu değişikliğin hükümet değil, İslami liderler tarafından yapılması gerektiğini savunarak devleti ‘müdahale’ ile suçladı. Muhalefetteki Tüm Hindistan Müslüman Birliği milletvekillerinden Asaduddin Owaisi, hükümetin Hint toplumunda reform çalışmalarında başarısız olup Müslümanları ‘hedef aldığını’ savundu.

Hindistan’daki Modi hükümeti sıklıkla Hindu milliyetçiliği ile suçlanıyor. Bununla birlikte, üç kez ‘boş ol’ uygulamasının anayasada yer alması kadın örgütleri tarafından eleştiriliyordu.

Öne Çıkanlar