Kaşıkçı doyasının devredilmesini değerlendiren hukukçu Kazan: Türkiye bunu ilk kez yapmıyor

Kaşıkçı doyasının devredilmesini değerlendiren hukukçu Kazan: Türkiye bunu ilk kez yapmıyor
Cemal Kaşıkçı dosyasının devredilmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Hukukçu Turgut Kazan, ‘Türkiye bunu ilk kez yapmıyor’ dedi.

Eski İstanbul Barosu Başkanı hukukçu Turgut Kazan, gazeteci Cemal Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan’a gönderilmesini değerlendirdi. Türkiye'de etik değeri olmayan olaylar yaşandığını belirten Kazan, "Suudi Arabistan'dan para gelecek diye dava dosyası durduruldu. O yüzden yapılanlar yanlış, hatta ayıp şeyler. Türkiye bunu ilk kez yapmıyor" ifadesini kullandı. Kazan, "İsrail güvenlik güçleri Mavi Marmara gemimize saldırı düzenledi. Saldırıya ilişkin ülkemizde dava açıldı. Şimdi bunları bir anlaşmayla silmek olabilecek bir şey değil. Sağlıklı bir mahkemenin öyle bir anlaşmaya uyarak düşme kararı vermesi mümkün değil" vurgusu yaptı.

Sözcü’ye konuşan hukukçu Kazan, "Suç yeri burası. Cinayet burada işlenmiş. Dosyayı göndereceğin ülkenin en kuvvetli adamı hakkında katili zanlısı olduğu iddiasıyla dava açıyorsun. O ülkede adil bir yargılanma yapılması mümkün değil. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi yönetimini suçlayan çok sert konuşmalar yapmış.

‘ARABİSTAN'DAN PARA GELECEK DİYE DAVA DOSYASI DURDURULDU’

Kazan, "Bu kişiler hakkında kırmızı bülten çıkarılması gerekirken onlar da yapılmamış. Olay, Rahip Bronson olayı gibi siyasi bir konu. Suudi Arabistan'dan para gelecek diye dava dosyası durduruldu. O yüzden yapılanlar yanlış, hatta ayıp şeyler. Türkiye bunu ilk kez yapmıyor. İsrail güvenlik güçleri Mavi Marmara gemimize saldırı düzenledi. Saldırıya ilişkin ülkemizde dava açıldı. Şimdi bunları bir anlaşmayla silmek olabilecek bir şey değil. Sağlıklı bir mahkemenin öyle bir anlaşmaya uyarak düşme kararı vermesi mümkün değil" vurgusu yaptı.

‘İSTİHBARATIN BELİRLEDİĞİ BİLGİLER, GÖRÜNTÜLER BÜTÜN DÜNYAYA SEYRETTİRİLDİ’

Cemal Kaşıkçı'nın katilinin kim olduğunu bizzat ülkemizin Cumhurbaşkanı açıkladığını hatırlatan Kazan, " Katilin, o ülkenin en güçlü adamı olduğu iddiasıyla dava açıldı. İstihbaratın belirlediği bilgiler, görüntüler bütün dünyaya seyrettirildi. Şimdi elimizdeki belgeleri, yok etmesi için ilgili ülkeye teslim ediyoruz. Madem böyle yapacaktınız niye o açıklamaları yaptınız? Kamuoyunun bilmediği bir şey daha var. Olağanüstü Hal uygulandığı dönemde çıkarılan kararnameyle, mahkeme iki Rus casusunu serbest bıraktı.  Çeçen lideri öldürmeye azmettirmekten suçlanan iki casus serbest bırakılıp Putin'in gözüne girilmek istendi.  Türkiye'de ne yazık ki etik değeri olmayan böyle olaylar yaşanıyor" diye konuştu.

Kazan, "Çeçen grupları bu olup bitenlere karşı büyük bir tepki göstermedi. Aslında Mavi Marmara'da da çok büyük bir tepki gösterilmedi. Mavi Marmara olayında insanlar hukuk davası açmış, tazminat istiyor. Hüküm verilmiş.  Yargıtay incelemesi sırasında İsrail'le anlaşma yapılabilir mi? İsrail'le arayı düzeltmek, biraz para almak, başka ilişkileri düzeltmek için önce kavga ediyorsun, sonra böyle işler yapıyorsun. Bunlar hiçbir şekilde kabul edilemez" dedi.

‘KILIÇDAROĞLU'NA YASAK HUKUKLA DA DEMOKRASİYLE DE BAĞDAŞMAZ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Beşli çete" dememesi konusunda uyarılmasıyla ilgili mahkeme kararını da değerlendiren duayen hukukçu Kazan, "Cumhurbaşkanı'nın öyle bir eleştiriye karşı, ana muhalefet partisi liderinin o konuda konuşmasının yasaklanması için mahkemeden karar verilmesini istemesi, mahkemenin de böyle bir karar verebilmesi olabilecek bir şey değil. Bu durum bana göre hukukla da demokrasiyle de bağdaşmaz. Hiçbir yerde örneği olamaz" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar