İBB'deki işinden çıkarılan Eryıldız: İkna odası süreçleri işletilerek istifaya zorlandım

İBB'deki işinden çıkarılan Eryıldız: İkna odası süreçleri işletilerek istifaya zorlandım
Eryıldız, 'İstaifa edersem bana taşeronda iş bulabileceklerini, istifa etmezsem sicilim kirletilerek tazminatsız, işsizlik maaşı alamayacağım bilgisi verildi' dedi.

Yağmur Kaya 


+GERÇEK- Barış Bildirisi imzacısı şehir plancısı akademisyen Fatma Gül Eryıldız Şenvardar güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki (İBB) işinden çıkarıldı. 

Kod- 42 ile tazminatsız işten çıkarılan akademisyen Fatma Gül Eryılmaz Şenvardar, İBB'de çalışanlara yönelik mobbingi, ve yaşadığı süreci +Gerçek'e anlattı. 

Şenvardar, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde doktora öğrencisiyken, 1 Eylül 2016’da Barış Bildirisi'ne imza attığı gerekçesiyle 672 sayılı KHK ile üniversitenden ihraç edildi. Son 6 yılda 4 kere iş değiştirdiğini söyleyen akademisyen Şenvardar, İBB'ye bağlı İSPER’de personel olarak Şehir Planlama Müdürlüğün'de 2021 Mayıs ayında işe başladığını söyledi. 

'TEKER TEKER İSTİFA ETMEM İÇİN İKNA ODASI SÜREÇLERİ BAŞLADI' 

Şenvardar, istifaya zorlandığı vurgulayarak, gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

"Beni de işe başladıktan bir yıl sonra insan kaynakları yanına çağırarak emniyetten kamudan ihraç olduğumun bildirildiği, bu sebeple İBB Güvenlik ve Arşiv Taraması Komisyonu'nda durumumun görüşüleceğini belirtti. 

Komisyonda hakkımda olumsuz görüş çıktıktan sonra benimle bu durumu yaşayanlarla ortak bir şekilde değil de tek başıma ikna odası süreçleri işletildi. Ne başkana, ne partiye ne de bana zarar gelmeyecek en uygun yöntem arayışında olunan toplantılarda bu yaşananları eşim ve avukatım dışında kimseyle konuşmamam gündeme getirmemem şartıyla istifaya zorlandım.

İstifa edersem bana taşeronda iş bulabileceklerini, istifa etmezsem sicilim kirletilerek tazminatsız, işsizlik maaşı alamayacağım şekilde 4857 sayılı iş kanunun 25/2 "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması." maddesi ile işten çıkarılacağımın bilgisi verildi. İstifa etmezsen benim gibi diğer atılan arkadaşlara da iş bulamayacaklarını söylenerek istifa etmem konusunda devamlı manipüle edildim.  

'İBB BENİM DE ARKAMDA DURAMAYACAKSA KİMSENİN ARKASINDA DURAMAZ DEMEKTİR'

Bu süreçte aynı zamanda istifa edip etmeyeceğim konusu yakın çevreme defalarca kere soruldu. Yakın çevreme güvenlik soruşturması olumsuz gelenlerin işten atılması konusunda CHP tarafından İBB’ye baskı yapıldığı söylendi. Tüm bu ikna süreçleri karşısında açıkça "Benim ne davam ne gözaltım ne sabıkam var (ki olabilirdi de). İBB benim de arkamda duramıyorsa kimsenin arkasında duramaz demektir. Barış imzacısını da iştirakte çalıştırmaktan imtina edecekseniz, İçişleri Bakanlığı’na bu kadar da direnemeyeceksiniz o zaman beni atın ben de güvenlik soruşturması sebebiyle işten atılanlarla birlikte kapıda oturmaya başlarım. O zaman İçişleri yerine muhaliflerle karşı karşıya gelirsiniz dedim. En sonunda güvenlik soruşturması gerekçesiyle 42 kodla işle atıldım. İşten atılmamla İBB yönetimi, 'Barış' diyen bir CHP üyesini AKP diliyle 'terörle irtisaklı irtibatlı' olarak işten atmıştır.

Üniversite yönetimi imzamı çekip pişmanlığımı dile getirirsem akademide işimde kalacağımı söylemesine rağmen imzamı çekmedim ve hak mücadelesine devam ettim. İBB yönetimi istifa etmezsem bu durumu ifşa edersem, sicilimin kirlenerek işten atılacağımı söylemiş pratikte ikinci kez ihraç edileceğimi dile getirmiştir. Nasıl barış imzamı çekmediysem görevimden de istifa etmeyi düşünmedim, işten atılmamla birlikte takdirde hak mücadelemi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından güvenlik soruşturması sebebiyle atılan işçiler gibi başlatacağım ve onlar gibi görevime geri dönene kadar mücadelemi sürdüreceğim."

İBB'nin KHK'lı olduğunu bilerek kendisini işe aldığını söyleyen Şenvardar, "Heyecanla ve aşkla başladığım akademik hayatımı nasıl AKP iktidarı tarafından güvercin tedirginliği ile sürdürdüysem, tazminatsız bir şekilde bir günde ilk işten atılan barış akademisyeni arkadaşımdan sonra kamuya hizmet etmeye ve mesleğime duyduğum aşkla işe girdiğim İBB’de güvercin tedirginliğinde mesleğimi sürdürdüm.

KHK'LILAR YİNE İŞSİZLİK, AÇLIK VE YOKSULLUKLA SINANMAKTA'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun KHK’lilerin işe geri döneceğini söyleyen seçim vaatleri beraberinde İBB çatısı altında istihdam edilen, Barış İmzacısı olduğu için üniversitelerden ihraç edilmiş araştırmacılar KHK’li olduklarının İBB tarafında bilinmediği iddia edilerek son 6 yıldır mahkum edildikleri sivil ölümü güvenlik soruşturmaları ve haksız hukuksuz işten atmalarla tekrar tekrar yaşadılar. CHP yönetimi tarafından KHK’lıların hak mağduriyetleri detaylı bir şekilde bilinmesine rağmen CHP’li bir belediye gene aynı şekilde KHK’lıları işsizlik, açlık ve yoksullukla sınamaktadır" dedi. 

'İBB BENİ DİĞER KHK'LILARI İŞTEN ATARAK AKP'YE TAVİZ VERMİŞTİR' 

Hayal kırıklığına uğradığını söyleyen Şenvardar, "Mesleğime, aklıma, çalışkanlığıma ve yeniden başlama azmime güveniyorum. Önemli olan İBB yönetiminin bizleri işten atarak stratejik bir hata yapmasıdır. AKP iktidarının derdi benim Fatma olarak işsiz kalmam değil benim üzerimden tüm çalışanlara ve belediyeye mesaj vermektir. 'Bir kişi bile eksilmeyeceğiz, bir çalışanımı AKP diliyle işten atmayacağım, senin derdin İBB yönetimini 16 milyon için çalışan benim almamla demesi gereken İBB yönetimi beni ve diğer KHK’lıları işten atarak iktidara taviz vermiştir" diye konuştu. Bizim işten atılmamızla daha fazla personelin işten atılmasının önü açılmıştır. Bizim işten atılmamızla tüm belediye personeli Kanal İstanbul’a karşı çıkarken vb. metinleri, dava dosyalarını hazırlarken, 8 martta katıldığı için gözaltına alındığında kendisine saldıracak bir AKP iktidarına karşı İBB yönetiminin kendisi korumayacağını görmüştür" dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar