İçişleri Bakanlığı, Dario Fo'nun oyununa 'PKK propagandası' dedi

İçişleri Bakanlığı, Dario Fo'nun oyununa 'PKK propagandası' dedi
İçişleri Bakanlığı Kürtçe tiyatro oyununun sahnelenmesinin yasaklanmasını savundu ve oyuna izin verenler hakkında işlem yapılacağını duyurdu.

İçişleri Bakanı Yardımcısı İsmail Çataklı, gösterimine saatler kala "kamu düzenini bozabileceği" iddiasıyla "Bêrû" isimli Kürtçe tiyatro oyununun yasaklanmasını savundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde ilk defa oynanması planlanan ve Mezopotamya Kültür Merkezi'nin tiyatro grubu Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) tarafından sergilenen Dario Fo'nun Kürtçeye çevrilen oyunu Bêrû (Yüzsüz), Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. 

Karara her kesimden tepki gösterilirken İçişleri Bakanı Yardımcısı İsmail Çataklı ise Twitter hesabından yasağı savunarak, "Yeni bir yalan ve provakasyon daha. Kürtçe tiyatro elbetteki serbesttir. Ancak, PKK terör örgütünün propagandasını içeren tiyatro Kürtçe de olsa, Türkçe de olsa, Arapça da olsa müsaade edilmez. Buna izin verenlerle ilgili de gerekli yasal işlemler başlatılmıştır" ifadelerini kullandı.

VALİLİKTEN DE AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da sosyal medya hesabından, "Gaziosmanpaşa Kaymakamlığımız "BERU" tiyatro oyununu kürtçe dilde olduğu için değil, PKK propagandası içermesi nedeniyle yasaklamıştır. Konuyla ilgili adli süreç başlatılmıştır" dedi.

Dilawer Zeraq’ın Kürtçe’ye çevirdiği, Nazmi Karaman’ın yönetip Rugeş Kırıcı, Ömer Şahin, Rewşan Apaydın ve Cihat Ekinci’nin rol aldığı oyun, Şehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihinde sahnelenen ilk Kürtçe oyun olacaktı. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar