İdam mahkumu Penahi’ye pişmanlık dayatması

İdam mahkumu Penahi’ye pişmanlık dayatması
İdama mahkum edilen Kürt aktivist Ramin Hüseyin Penahi’nin cezaevinde adli mahkumlarla bir arada tutulduğu ve ölümle tehdit edildiği belirtildi.

ARTI GERÇEK - İran Kürdistanı İnsan Hakları İzleme Örgütü, tutuklu idam mahkumu Kürt aktivist Ramin Hüseyin Penahi’nin son durumuna ilişkin bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

Geçtiğimiz hafta Sine'deki cezaevinden Tahran’daki başka bir cezaevine sürgün edildiği belirtilen Penahi’nin Sine Merkez Cezaevi’ne geri getirildiği belirtildi. İran istihbarat örgütü İtlaat’ın talebiyle gözaltına alınan Penahi’nin avukatı Hüseyin Ahmedi Niyaz’ın nerede tutulduğunun ise hala bilinmediği ifade ediliyor.

İran Kürdistanı İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda Niyaz’dan haber alamayan ailesinin tedirgin olduğunu belirtirken, Penahi’nin ailesinin isteği üzerine Osman Muzeyen ve Mazyar Tatayi adlı iki avukatın Kürt aktivistin savunmasını üstlendiği kaydedildi.


İLGİLİ HABER: PENAHİ'NİN AVUKATI GÖZALTINA ALINDI


YENİ AVUKATLARI PENAHİ İLE GÖRÜŞTÜ

Ramin Hüseyin Penahi'nin yeni avukatları Mazyar Tatayi ve Osman Muzeyen

Penahi’nin savunmasını üstlenen yeni avukatlar Sine Merkez Cezaevi’nde tutuklu olan Kürt aktivist ile görüştü. Avukatlar, Penahi'nin geri getirildikten sonra tek kişilik hücreye konulmadığını ve diğer tutuklularla bir arada bulunduğunu söyledi.

CEZAEVİNDE ÖLDÜRÜLMEK İSTENDİĞİ İDDİA EDİLİYOR

Ramin Hüseyin Penahi’nin cezaevinde öldürülmek istendiğine dair iddialar da var. İran Kürdistanı İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne bilgi veren kaynaklar Penahi’nin Tahran Cezaevi'nde adli tutukluların içine konulduğunu, benzer durumun Sine cezaevinde de yaşandığını belirtiyor. Penahi’nin cezaevindeki mahkumlar ile cezaevi yönetimi tarafından birçok kez ölümle tehdit edildiğini de hatırlatan kaynaklar, Kürt aktivistin cezaevinde öldürülmesine zemin oluşturmak amacıyla bu uygulamaya maruz bırakıldığını iddia ediyor. Avukatları Penahi’nin yerinin şimdiye kadar 8 kez değiştirildiğini daha önce kamuoyu ile paylaşmıştı.

Devam eden gösterilerin İran İslam Rejimi’ni tedirgin ettiğini, idamın gerçekleşmesi durumunda halkın tepkisinin daha da büyüyeceğinin bilindiği bilgisine yer veren İran Kürdistanı İnsan Hakları İzleme Örgütü, Penahi’nin cezaevinde öldürülmesine yönelik girişimlerin, rejimin idam etme korkusundan kaynaklandığını belirtiyor.

"PENAHİ KONULU GÜVENLİK TOPLANTISI"

Örgüte bilgi veren yerel kaynaklar, Ramin Hüseyin Penahi'nin idamına ilişkin Sine'deki yetkililerin birçok kez ‘güvenlik’ adı altında toplantılar yaptığını da söylüyor.

Penahi’nin idamı durumunda ortaya çıkması muhtemel güvenlik risklerine ilişkin Sine Valiliği’nde kentin üst düzey yöneticilerinin katıldığı bir toplantı yapıldığı basına yansımıştı. İran Kürdistanı İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de dikkat çektiği toplantı Sine Valisi Behmen Muradniya’nın başkanlığında düzenlendi. Toplantıya ayrıca 4 Nolu İran İslam Devrimi Mahkemesi Başkanı Hanım Fettahi, Sine Cezaevi Müdürü Aziz Haydari ile soyadı öğrenilemeyen Meleki adlı İtlaat yetkilisinin de katıldığı belirtildi. Toplantının sonucuna ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, kentin güvenliğini ilgilendiren konuların konuşulduğu ifade edildi. Örgüte bilgi veren kaynaklar ise söz konusu toplantıda Ramin Hüseyin Penahi’nin idamı durumunda ortaya çıkması muhtemel güvenlik konularının konuşulduğunu, ancak İran Kürdistanı’na da sıçrayan protesto gösterileri nedeniyle idamın gerçekleştirilmesinin aleyhte sonuçlara neden olacağının tespitinin yapıldığını iddia etti. 

PENAHİ’YE PİŞMANLIK DAYATMASI

Ramin Hüseyin Penahi’nin durumuna ilişkin bir diğer iddia ise hem Tahran’da hem de Sine Cezaevi'nde bulunduğu dönemde İran istihbarat örgütü yetkililerinin kendisiyle görüşerek pişmanlık dayatmasında bulunduklarına ilişkin. İddiaya göre İtlaat mensuplarının Penahi’ye, İran İslam Rejimi’ni övmesi ve pişman olduğunu ifade etmesi durumunda affedileceğini ve serbest bırakılacağını söylediği, ancak Penahi’nin bu teklifi kabul etmediği belirtiliyor.

 

Öne Çıkanlar