Batman Cezaevi’nde İnfaz Yasası isyanı: Mahkumlar yangın çıkardı

Batman Cezaevi’nde İnfaz Yasası isyanı: Mahkumlar yangın çıkardı
Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde İnfaz Yasası'nın kendilerini kapsamadığını belirten adli mahkumlar yangın çıkardı. Cezaevine askeri araçlar sevk edildi.

Koronavirüs salgını nedeniyle ceza infaz düzenlemesine ilişkin taslak hazırlayan hükümet, siyasi nedenlerle tutuklananları kapsam dışında bırakması tartışmaları sürerken, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde isyan çıktı. 

Yeni İnfaz Yasası'nın kendilerini kapsamadığını belirten adli mahkumlar yangın çıkararak isya etti. Yangın üzerine cezaevine çok sayıda ambulans ve itfaiye sevk edildi. 

Artı Gerçek’e konuşan İHD Batman Şube Başkanı Devran Yıldız, cezaevinde olayların devam ettiğini söyledi. Kendilerinin de cezaevi önünde bekleyiş halinde olduklarını anlatan Yıldız, "Yangın adli koğuşlarda sürüyor. Siyasi tutukluların kaldığı koğuşlarda yangın yok. Sadece atılan slogan sesleri geliyor. Adli tutuklular infaz yasasından kaynaklı protesto amaçlı yangın çıktıklarına yönelik bilgiler  var" dedi

KOĞUŞLARA MÜDAHALE EDİLİYOR

Çok sayıda kolluk gücünün cezaevine girdiğini ifade eden Yıldız, "Koğuşlardaki yangın söndürüldü. Müdahale başlamış. Koğuşlara biber gazları ile müdahale edildiği bilgisi geliyor. Tabii biz dışarıdayız. Nasıl müdahale ettiklerini göremiyoruz. Aileler de burada. Onlarda kaygılı bir şekilde bekliyor. Bizler de takip ediyoruz" diye anlattı.

Artı TV yayınına bağlanan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz isyan iddiasıyla ilgli, "İnfaz düzenlemesi sonrası özellikle uyuşturucu mahkumlarının kaldığı koğuşlardan bir duman çıkıyor. Biri hariç diğer koğuşlarda herhangi bir olay çıkmadığı, herkesin iyi olduğu bilgisi verildi." diye konuştu.

ASKERİ SEVKİYAT YAPILDI

Yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Demir de Twitter paylaşımıda, "Cezaevine yoğun bir askeri sevkiyat yapılıyor... Tüm kamuoyunu duyarlı olmaya ve hükümeti bu konuda acil bir açıklama yapmaya davet ediyoruz.#BatmanCezaevindeYangın" dedi.

İsyanla ilgili HDP'den yapılan açıklamada, olayın yakından takip edildiği belirtilerek, Batman Milletvekillerinin bizzat olayla ilgilendiği bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, "Partimiz, Batman Cezaevinde yaşanan gelişmeleri öncelikle İHD ve Batman Barosuyla görüşerek yakından takip etmektedir. Milletvekillerimiz Feleknas Uca, Necdet İpekyüz ve Sıddık Taş olay yerindedir ve gelişmelere müdahil olmaktadır. Merkezi düzeyde de olayın gidişatına ilişkin gerekli girişimler hassasiyetle sürdürülmekte, herhangi bir olumsuz gelişmeye mahal vermemek için ilgili uyarılar tarafımızca yapılmaktadır. Bu vesileyle ilgili kurum ve kişileri derhal kamuoyunu bilgilendirmeye, kaygıları giderecek bir tutum sergilemeye çağırıyoruz. Konuyu aynı hassasiyetle takip etmeye devam ederken, halkımızın da göstereceği hassasiyet ve duyarlılığın önemine işaret etmek istiyoruz." denildi.

BARO: ÖLEN YOK

Batman Barosu da olayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada isyanda ölen olmadığı belirtilerek, "Batman Kapalı cezaevinde çıkan olaylarla ilgili olarak; Baro Başkanımız ve Yöneticilerimizin Batman Barosu Binasında, ilgililerle sürekli irtibat halinde olduğunu, gelen bilgilere göre koğuşlara müdahalelerin yapıldığını ve herhangi bir can kaybının olmadığını belirtmek isteriz." ifadeleri kullanıldı.

Barodan daha sonra yapılan açıklamada ise koğuşların boşaltılmaya başladığı ve can kaybının olmadığı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar