İddia: 'Kabil Havalimanı'nın işletmesi Türkiye-Katar ortaklığı yerine 'BAE'ye verilebilir'

İddia: 'Kabil Havalimanı'nın işletmesi Türkiye-Katar ortaklığı yerine 'BAE'ye verilebilir'
Körfez ülkesi BAE, Kabil Havalimanı ve Afganistan'daki diğer bazı havaalanlarını işletmek için bir anlaşmaya varmak üzere olduğu iddia edildi.

Uluslararası kamuoyunda resmi olarak tanınmayan Taliban hükümeti, Afganistan'ın Kabil Hamid Karzai Havalimanı'nı ve diğer havaalanlarını işletmeleri için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile anlaşmaya varmak üzere olduğu iddia edildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Reuters ajansına konuşan kaynaklar, aylar süren görüşmelerde bir ara BAE-Türkiye-Katar ortak anlaşması ihtimalinin de tartışıldığını, ancak Taliban'ın işletmenin tamamını daha önce Afgan havaalanlarını işleten BAE'ye devretmeye hazırlandığını söyledi.

Anlaşmanın, Taliban'ın kuraklık, yaygın açlık ve ekonomik krizle sarsılan Afganistan'ın dış dünyadan izolasyonunu hafifletmesine yardımcı olacağı değerlendiriliyor.

Abu Dabi açısından ise; bölgesel nüfuz konusunda Katar'la giriştiği diplomatik mücadelede bir kazanım elde etmesini sağlayacak.

Kaynaklara göre, BAE ile yapılan anlaşma kapsamında Afganlar, güvenlik görevleri de dahil olmak üzere havaalanlarında istihdam edilecek.

Güvenlik hizmetleri için BAE ile bağlantılı bir müteahhit firmayla anlaşmaya varıldığı ve bu anlaşmanın yakında açıklanacağı belirtilirken, hava sahası yönetimine ilişkin müzakerelerin de sürdüğü ifade edildi.

Taliban yetkilileri, Mayıs ayında BAE devletine bağlı GAAC ile yer hizmetleri sözleşmesi imzalamıştı. Bu şirket, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden önce Afgan havaalanlarında güvenlik ve yer hizmetleri veriyordu.

İsmi açıklanmayan kaynaklar, Katar ve Türkiye'nin Taliban'la yürüttüğü ortak müzakerelerin de aynı saatlerde çöktüğünü söyledi.

Reuters'in ulaştığı BAE yetkilileri henüz yorumda bulunmadı.

GAAC sözcüsü, haberin yayınlanmasının ardından Reuters'e yaptığı açıklamada, görüşmelerin ardından firmaya Afgan havaalanlarında hizmetlerine devam etmesi için onay verildiğini söyledi.

Öne Çıkanlar