İHD, Geri Gönderme Merkezi’nde kötü muamele iddiasına ilişkin rapor hazırladı

İHD, Geri Gönderme Merkezi’nde kötü muamele iddiasına ilişkin rapor hazırladı
'Mülteciler Corona testi yapılmadığı halde test yapıldığına ilişkin evrak imzalatıldığını, 10 gün boyunca karanlık yerde tutulduklarını, 12 kişilik kalabalık odalarda kaldıklarını söyledi.'

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir ve Aydın Şubeleri, son olarak intihar vakasıyla gündeme gelen Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Şube binasında yapılan açıklamayı okuyan İHD Ege Bölge Temsilcisi Mehmet Aker, GGM’de kalan mültecilerle, Aydın İl Göç İdaresi Müdürü ve Aydın Geri Gönderme Merkezi Müdürü ile görüşme yaptıklarını söyledi.

Görüştükleri mültecilerin kendilerine yaşadıkları sorunları anlattığını ifade eden Aker, "Mülteciler korona testi yapılmadığı halde test yapıldığına ilişkin evraklar imzalatıldığını, 10 gün boyunca karanlık yerde tutulduklarını, 12 kişilik kalabalık odalarda kaldıklarını, özel eşyalarını alamadıkları, ısınma ve sıcak su sorunu yaşadıkları, GGM görevlilerinin kadınlara bağırdığını ve erkeklere ise kameraların kör noktalarında fiziksel şiddet uyguladığını aktardı" diye belirtti.

‘GGM’LER TARAFSIZ OLARAK DENETLENMELİ’

Aker, Aydın İl Göç İdaresi Müdürü ile yapılan görüşmede Geri Gönderme Merkezi’nin denetimlerinin yapıldığının kendilerine bildirildiğini, Aydın Geri Gönderme Merkezi Müdürü ile yapılan görüşmede ise intihar eden Sayyid Ümit Sadat’ın psikiyatri kliniğine sevk edildiği ve Sadat’a ilaç yazıldı bilgisinin verildiğini söyledi. Geri Gönderme Merkezi Müdürü ile yapılan görüşmede verilen bazı bilgileri aktaran Akar, "Merkez içerisinde 130 aktif 200 kameranın olduğu, sivil otoritenin olduğu yerlerde ve banyo duş alanları dışında kameraların olduğu, hiçbir kör nokta olmadığı, iç tarafta Jandarma ve Özel Güvenlik’in bulunduğu söylendi. Türkiye’de bulunan Geri Gönderme Merkezleri ile kampların bağımsız otoritelerce denetlenebilmesinin yolu açılmalı bu amaçla; gerek yerel gerekse uluslararası sivil toplum örgütlerinin gözlem ve tespitlerine olanak sağlanmalıdır. Avrupa ve dünya devletleri sınırlarını mültecilere açmalı, mültecilerin serbest dolaşım ve yerleşim hakkı kabul edilmelidir" diye konuştu.

İşkence iddialarına ilişkin ise Aker, "İşkenceye ilişkin iddialar hızlı, etkin, tarafsız bir şekilde soruşturulmalı, bağımsız heyetlerce araştırılmalı, adli yargılama süreçlerinin her aşamasında uluslararası etik ve hukuk kurallarına uygun davranılmalıdır. İşkenceyi önleme/durdurma yükümlülüğü öncelikle devletlere aittir" dedi. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar