İkizköy'de zeytin ağaçlarının sökülmesine engel olmak isteyenlere müdahale: İki gözaltı

İkizköy'de zeytin ağaçlarının sökülmesine engel olmak isteyenlere müdahale: İki gözaltı
Milas'ta 215 dönümlük alandaki zeytin ağaçları yerlerinden sökülmeye başlandı. Ağaçların sökülmesine karşı çıkanlara jandarma müdahale ederek iki kişiyi gözaltına aldı.

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan İkizköy bölgesinde Yeniköy- Kemerköy (YK) Enerji tarafından zeytin ağaçları sökümü yapılmaya başlandı. Işıkdere mevkii ile Akbelen Ormanı arasında kalan ve daha önce Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile acele kamulaştırma kararı verilen 215 dönümlük alana şirket tarafından kömür ocağı açılmak isteniyor.

1 Mart tarihinde maden yönetmeliğinde yapılan değişiklikle zeytinlik alanların madene açılmasının hemen ardından şirket, köylülere zeytinlerini taşıması için süre vermişti.

Bu sabah saatlerinde ise kamyonlarla bölgeye gelen şirket çalışanları, zeytin ağaçlarını yerinden söküp başka bir bölgeye taşımak istiyor.

Söküme karşı çıkan İkizköylüler ise işlemi engellemek için bölgede toplanmaya başladı. Köylüler zeytin ağaçlarının korunması için kamuoyuna da destek çağrısında bulundu.

'ZEYTİN AĞAÇLARINI ÖLDÜRECEKLER, YÖNETMELİĞİNİZ YOK HÜKMÜNDE'

İkizköy İnsanca Yaşam için Direniyor adlı hesaptan Muğla Valiliği’nin sayfası etiketlenerek "İkizköy Işıkdere'de kamulaştırılmış alandaki zeytinliklerden birini "taşımaya" gelmiş şirket.  Zeytinlik taşınmaz, yönetmeliğiniz yok hükmindedir!  Zeytin ağacını söküp atacaklar, öldürecekler. Alana geçiyoruz, Milas, Bodrum destek lütfen" çağrısı yapıldı.

JANDARMA MÜDAHALESİ: İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel, Limak Holding tarafından kesimine başlanan zeytin ağaçlarını kurtarmak için bölgeye bulunan yaşam savunucularından iki kişinin gözaltına alındığı söyledi. Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Akbelen Ormanları yok olmasın diye 260 gündür nöbet tutan ekolojistlere şirkete bağlı güvenlik görevlilerinin ise darp ettiği ifade edildi.


NE OLMUŞTU?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yasa olmadan çıkardığı bir düzenlemeyle zeytinlik alanların maden sahasına açılmasına izin vermişti.

'Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği' ile elektrik üretiminde kullanılan maden sahası zeytinlik alan içinde kalırsa, sahada madencilik faaliyeti yürütülebilecek.

Bakanlığın düzenlemesinin ardından, aralarında siyasetçilerin ve ünlü isimlerin de bulunduğu çok sayıda kişi karara tepki göstermişti. Ekoloji örgütleri ise düzenlemeye karşı mücadelesini sürdürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar