Göçmenlere ırkçı saldırının düzenlendiği Altındağ’da yıkımla boşaltma hamlesi

Göçmenlere ırkçı saldırının düzenlendiği Altındağ’da yıkımla boşaltma hamlesi
AKP iktidarının değişen göçmen politikası Altındağ’a yansıdı: Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı ve 'Küçük Halep' olarak adlandırılan bölgeye yıkımla boşaltma tebligatları gönderildi.

Foto: Milliyet / Ankara Altındağ - Önder Mahallesi


Göçmen sorununu yönetemediği için hızla destek yitiren AKP iktidarı, bir yurttaşın kavgada hayatını kaybettiği ve sonrasında göçmenlere yönelik organize ırkçı saldırıların düzenlendiği Ankara’nın Altındağ ilçesindeki olayların ardından dikkat çeken bir adım attı.

Ankara Altındağ’da ağustos ayında yaşanan ve Emirhan Yalçın adlı yurttaşın Suriyeli göçmenlerle karıştığı kavgada hayatını kaybetmesinin ardından İçişleri Bakanlığı’ndan hamle geldi. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı ve "Küçük Halep" olarak da adlandırılan Altındağ Ulubey’de, imarsız binalara yıkım tebligatı yapılmaya başlandı. Mahallelerdeki ruhsatsız-imarsız binaların tamamında ise Suriyeli göçmenler yaşıyor.

YIKIMLA BOŞALTMA TEBLİGATI GÖNDERİLDİ, 1 HAFTALIK SÜRE VERİLDİ

Cumhuriyet'in haberine göre göçmenlerin yaşadığı mahallede yıllardır imarsız binaların yıkımı gündeme gelmezken, geçen hafta hak sahiplerine yıkım noktasında tebligatlar yapılmaya başlandı. Yolların genişletilmesi ve imarsız-ruhsatsız yapıların yıkılması gerekçesiyle hak sahiplerine tebligat gönderildi. Binada oturan hak sahibi ve kiracılara bir haftalık süre verildi, binaların boşaltılması istendi.

TAMAMINDA SURİYELİ GÖÇMENLER OTURUYOR

Battalgazi ve Önder mahallelerinde bulunan ruhsatsız yapıların tamamında Suriyeliler oturuyor. Bu binaların yıkılması durumunda bölgedeki Suriyeli göçmen nüfusunun büyük oranda bölgeden çıkarılmış olacağına dikkat çekiliyor. Bu iki mahalledeki göçmenlerin ise en fazla üçte birinin ruhsatlı yapılarda oturduğu öğrenildi.

TEBLİGATI GÖNDEREN ALTINDAĞ BELEDİYESİ: BİZİMLE İLGİSİ YOK, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İSTEDİ

Altındağ Belediyesi yetkilileri, binaların yıkımına ilişkin girişimin kendilerine ait olmadığını, bu konuda İçişleri Bakanlığı’ndan gelen talimatla hareket ettikleri bilgisini verdi. Yapılan tebligatların ardından iki mahalledeki bazı binaların yıkımı da gerçekleştirildi. Yıkımın önümüzdeki günlerde de süreceği, Suriyeli göçmenlerin "Küçük Halep" olarak adlandırdıkları bölgeden çıkmaya başladıkları da öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Ağustos ayında Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Battalgazi Mahallesi’nde bulunan bir parkta iki grup arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan tartışmada bıçakla yaralanan 18 yaşındaki Emirhan Yalçın‘ın hayatını kaybetmesinin ardından ilçe karışmış, bölgeye organize şekilde eli sopalı kişiler baskın yapmıştı. "Allahu Ekber" nidaları arasında yapılan saldırılarda Suriyelilerin iş yerleri, araçları tahrip edilmiş, polisin ırkçı saldırganlara yönelik müsamahalı tutumu tepki çekmişti.

İçişleri Bakanlığı ise Ankara’daki Suriyelilerin ikâmet kaydının bulunduğu illere gönderilmesini ve yeni göçmenlerin başkente kabul edilmemesi yönünde karar almıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar