IMF Başkanı: Merkez bankalarının sıkı politikaları piyasaları dalgalandırabilir

IMF Başkanı: Merkez bankalarının sıkı politikaları piyasaları dalgalandırabilir
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, merkez bankalarının yükselen enflasyon politikalarını sıkılaştıracağını, bu durumun da piyasaları dalgalandıracağını belirtti.

Koronavirüs pandemisiyle birlikte dünya merkez bankaları büyümeyi desteklemek için son yıllarda görülmemiş teşvikler getirdi. Ancak nakit artışı şimdi enflasyonu dünya çapında körüklemeye başladı. Enflasyon oranlarının dünya çapında çok büyük farklılıklar göstermesi akaryakıttan gıdaya günlük tüketici ürünleri fiyatlarını arttırdıkça sosyal ve siyasi gerilimlere sebep oluyor.

Euronews'de yer alan habere göre, Enflasyon oranı Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 1982 yılından bu yana en yüksek düzeyine ulaşarak yüzde 7,0 oldu. Karar vericiler arasında bu oranın kalıcı olduğu görüşü hakim olmaya başladı. Öte yandan euro bölgesinde yüzde 5,0 olan fiyat artışlarının yıl sonunda yüzde 2'ye düşmesi bekleniyor. Japonya'da ise enflasyon oranı yalnızca yüzde 0,6.

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) bu noktada öncü rol üstlenerek önümüzdeki hafta faizleri arttırımına gideceği öngörülüyor. Japon Merkez Bankası'nın ise tam tersine önlemleri önümüzdeki yıllarda olağandışı serbest bırakacağı öngörülüyor.

'GELECEKTE KAZANMAK ADINA COVİD-19 İÇİN HARCAYIN'

Dünyadaki büyük ekonomilerin merkez bankalarının pandeminin en şiddetli döneminde birbiriyle uyumlu hareket ettiğine dikkat çeken Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, merkez bankalarının yükselen enflasyon karşısında farklı hızlarda politikalarını sıkılaştıracağını ve bu durumun ekonomilerde ve piyasalarda dalgalanmaya yol açabileceğini ifade etti.

Dünya Ekonomik Forumu'nun bir panelinde konuşan Georgieva, "Buradaki sorun Fed ne yaparsa etkileri yalnızca ABD'de değil başka ülkelerde, özellikle de dolara bağlı borcu yüksek olan ülkelere de yansıyor" dedi ve bu durumun zaten zayıf ilerleyen iyileşme sürecinde bazı ülkelerin cesaretini kırabileceğine işaret etti.

Georgieva bu ülkelerin borçlarını şimdi yeniden finanse etmeleri uyarısında bulundu. Nitekim, Fed'in hızla faiz arttıracağına dair beklentiler zaten yüksek olan borçlanma maliyetini yükseltmeye başladı.

IMF Başkanı ayrıca pandemiyle mücadele ve aşılama oranının arttırılmasının zengin ve yoksul ülkeler arasında açılan farkın kapatılması ve gelecekte herkes için büyümenin mümkün olabilmesi için şart olduğunun altını çizerek, "Dünya daha sonra trilyonlar kazanabilmek adına şimdi Covid-19'u kontrol altına almak için gereken milyarları harcamalıdır" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar