İngiltere'de kanalizasyon örneklerinde çocuk felci virüsü tespit edildi

İngiltere'de kanalizasyon örneklerinde çocuk felci virüsü tespit edildi
Londra'daki kanalizasyon örneklerinde çocuk felcine neden olan virüsün izlerinin bulunduğu belirtilerek, durum Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirildi.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), kuzey ve doğu Londra'daki kanalizasyon örneklerinde çocuk felcine neden olan virüsün izlerinin bulunduğunu açıkladı.

UKHSA yetkilileri, virüsün bazı ülkelerde hala kullanılan canlı bir aşıdan elde edildiğine ve yurt dışından bir gezgin tarafından İngiltere'ye getirildiğine inanıyor. Sağlık yetkililerinin durumu Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) bildirdiği aktarıldı.

Virüsün, aşı kaynaklı poliovirüs tip 2 (VDPV2) olduğu belirtilirken, şubat ile mayıs arasında Newham'daki Londra Beckton Kanalizasyon Arıtma Tesisleri’nde birkaç kez tespit edildiği aktarıldı.

Virüs örneklerinin farklı insanlardan geldiğini ve iki kez mutasyona uğradığını belirten UKHSA yetkilileri, bunun toplulukta yayıldığını düşündürdüğünü kaydetti.

Sağlık yetkilileri, enfekte olmuş ya da olabilecek kişileri tespit etmeye çalışırken, ebeveynlerin çocuklarının aşılarının güncel olup olmadığını kontrol etmek için doktorlarla iletişime geçmeleri gerektiğini bildirdi.

ÇOCUK FELCİ (POLİMYELİT) NEDİR?

Genellikle 15 yaşından küçüklerde görülmekle beraber, nadir olarak 15 yaşının üzerindeki bireylerde de görülen, bacaklarda ve kollarda felce neden olan bulaşıcı bir hastalıktır.

Çocuk felci hastalığına bir virüs neden olmaktadır. İnsanlarda görülür, ancak primatlar adı verilen büyük maymunlarda da salgınlara yol açtığı gözlemlenmiştir.

Hastalık, sindirim sistemi yoluyla bulaşmakta, hafif ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma, ense ve sırtta sertliğe neden olmaktadır. Tipik olarak felç görülür, hastalar ayağa kalkmakta ve yürümede güçlük çeker.

Virüs vücuda ağız yoluyla girer. Boğazda ve sindirim sisteminde çoğalarak vücuda yayılır. Boğazda yerleşir ve dışkıda bulunur. Dışkı ile virüsün vücuttan atılımı haftalarca sürer (10 hafta). Hijyenik koşullara, yani temizlik kurallarına iyi uyulmadığında bulaşma olur ve sonrasında salgınlar yaşanır.

Nadiren süt, gıda maddeleri ve diğer dışkı ile teması olan maddeler bulamada aracı olarak rol oynayabilir. Sularında virüs bulaşmış dışkı ile kirlenmesi hastalığın yayılmasına neden olabilir.

Ağırlıklı olarak tek kaynak insandır ve hastalık virüs alındıktan ortalama 7-14 gün sonra hastalık ortya çıkar, ancak bu süre 3-35 gün arasında değişebilmektedir. Bu hastalığa yakalanan kişler, virüsü 10 hafta (2,5 ay) süre ile yayabilir ve bu süreçte korunmasız bireylere bulaştırabilirler.

Çocuk felci tüm dünyada görülen ve mevsimsel özelliği olan bir hastalıktır. Yaz ayları ile erken son bahar döneminde ve ılıman iklimlerde daha sık rastlanır.

Çocuk felci hastalığının neden olduğu felç vakaları kalıcıdır, geri dönüşü olmaz.

Çocuk felci hastalığı çok ağır hallerinde solunum kaslarının da felç olması sonucu ölümler görülebilir.

TEK ÇARE: AŞI

Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılamadır. Çocuk felcinin iki farklı aşısı mevcuttur. Biri ağızdan iki damla şeklinde yapılan Oral Polio Aşısı (OPA=Canlı Aşı), diğeri koldan kas içerisine yapılan İnaktif Polio Aşısı (İPA=Ölü Aşı)’dır. Ağızdan iki damla halinde yapılan aşı virüsün sindirim sisteminde bağırsaklardan kana karışarak hastalık yapmasını önler, koldan yapılan aşı ise kanda virüse karşı koruyucu maddelerin oluşmasını sağlayarak, iki yönlü ve çok güçlü bir korunma sağlar. Bu çift yönlü koruma uygulaması aynı zamanda, kişilerin birbirlerine virüsü bulaştırmasını da engelleyerek tamamen etkisiz hale gelmesini yok olmasını sağlamaktadır.

Çocuk felci hastalığının ne yazık ki bilinen bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalığa yakalandıktan sonra ortaya çıkan felçlerin geri dönüşü söz konusu değildir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları ön plana çıkmaktadır. Ancak bazı ortopedik ve rekonstrüktif cerrahi yöntemlerle düzeltmeler yapılabilir.

Oral Çocuk Felci aşısı (OPA) 6. ayını ve 18. ayını tamamlayan bebeklere her uygulamada ikişer damla ağızdan verilmek suretiyle uygulanmaktadır.

Öne Çıkanlar