İngiltere ve Taliban arasında ilk diplomatik temas

İngiltere ve Taliban arasında ilk diplomatik temas
İngiltere ile Taliban arasındaki ilk görüşme, dün Afganistan’ın başkenti Kabil'de yapıldı. Toplantıda, güvenli geçişten kadın haklarına kadar birçok konu görüşüldü.

Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkeden ayrılan Birleşik Krallık yetkilileri, iki ülke arasındaki ilk teması gerçekleştirmek için Afganistan’a geri döndü.

Taliban yönetimiyle dün yapılan ilk görüşmeye, İngiltere Başbakan’ın Afgan Geçişinden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Simon Gass ile İngiltere'nin Doha'daki Afganistan misyonu maslahatgüzarı Martin Longden katıldı. Longden, sosyal medya hesabından paylaşımda, toplantıda insani kriz, terörizm, Birleşik Krallık ve Afgan vatandaşları için güvenli geçişin önemi, kadın hakları gibi çeşitli konuların görüşüldüğünü belirtti. "Daha ilk günler ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde aramızda farklı noktalar var" diyen Longden, iki tarafın çıkarları için ortak bir zeminin olup olmadığının görülmesi gerektiğini ifade etti.

Anka'da yer alan habere göre Afganistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Kahar Balkhi ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İngiliz yetkililer ile Taliban adına Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki’nin görüştüğünü; görüşmede, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin canlandırılmasına ilişkin ayrıntılı tartışmaların yapıldığını duyurdu. Bakanlık Sözcüsü, İngiliz temsilcilerin, İngiltere Başkanı Boris Johnson’ın mevcut koşulları dikkate alarak Afganistan ile ilişkiler kurmaya istediğini aktardığını belirtti.

Dışişleri Bakan Vekili Muttaki ise İngiltere’nin ilişkiler ve iş birliği konusunda olumlu adımlar atması ve yapıcı ilişkilerde yeni bir sayfa açması gerektiğini belirterek, güvenliğin geçmişe göre arttığını ifade etti. Afganistan topraklarından hiçbir yabancı ülkeye zarar verilmediğini sözlerine ekleyen Muttaki, aynısını başka ülkelerden de kendi ülkelerine karşı beklediklerini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da görüşmede, Afganistan'a insani krizin üstesinden gelmesinde nasıl yardımcı olunabileceği, ülkenin ‘terörizm için bir kuluçka merkezi’ haline gelmesinin önlenmesinin öneminin ve ayrılmak isteyenler için güvenli geçişin gerekliliğinin tartışıldığını bildirdi.

Öne Çıkanlar