Irak seçimleri için ittifak kuruldu: İttifak KDP'nin Cumhurbaşkanı adayını destekleyecek

Irak seçimleri için ittifak kuruldu: İttifak KDP'nin Cumhurbaşkanı adayını destekleyecek
Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr'ın lideri olduğu Sadr Grubu, Sünni Egemenlik Koalisyonu ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) iktidar bloku kurdu.

Bağdat'ta KDP ve Sünnilerin Meclis Grubu olan Egemenlik Koalisyonu üyeleriyle görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Sadr Meclis Grubu Başkanı Hasan Azari, "Vatanı Kurtarma İttifakı"nda birleştiklerini açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Azari Cumhurbaşkanı adaylarının Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanı Reber Ahmet ve Başbakan adaylarının da halen Irak'ın İngiltere Büyükelçiliği görevini yürüten Cafer es-Sadr olduğunu duyurdu.

CAFER ES-SADR KİM?

Halen Irak'ın İngiltere Büyükelçiliği görevini yürüten Muhammed Cafer es-Sadr, Şii lider Mukteda es-Sadr'ın kuzeni ve Saddam Hüseyin döneminde idam edilen Şii dini mercilerden Şii İslami Dava Partisi'nin kurucusu Muhammed Bakr es-Sadr'ın oğlu.

"İTTİFAKIN ADAYI OLMAKLA GURUR DUYUYORUM"

Başbakan adayı Cafer es-Sadr Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Ülkenin tüm bileşenlerini temsil eden ittifakın adayı olmaktan onur duyuyorum." dedi.

CUMHURBAŞKANI CUMARTESİ GÜNÜ SEÇİLECEK

Irak Meclisi'nde cumartesi günü cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Seçilecek cumhurbaşkanının en geç 15 gün içerisinde başbakan adayına hükümeti kurma görevi vermesi, yeni başbakanın da en geç 1 ay içerisinde kabinesini oluşturması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı adayının seçilmek için 329 üyeli meclisin en az üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor.

Irak'ta genel seçimler 10 Ekim'de yapılmış, ancak beş aydır Cumhurbaşkanı seçilememiş ve hükümet kurulamamıştı.

Mukteda es-Sadr'ın adıyla anılan Şii Sadr Grubu 73 vekille Irak Meclisi'nin birinci partisi, KDP'nin 31 sandalye, Sünni Egemenlik Koalisyonun da 60 vekili var.

Öne Çıkanlar