İşçiler dayanışma kooperatifi kuruyor

İşçiler dayanışma kooperatifi kuruyor
Salgın döneminde işsizliğin etkilerine karşı dayanışma kampanyası yapan İnşaat- İş, kooperatif kuruyor.

ARTI GERÇEK- Salgın döneminde ücretsiz izne çıkarılan ya da kısa çalışma ödeneğine mahkum edilen işçiler kendi aralarında dayanışma kampanyası ile ihtiyaçlarını dayanışma ile sağlamaya çalıştı.

İnşaat-İş'in organize ettiği kampanya artık kalıcılaşan, kooperatif mekanizmasına yerini devredecek. Sendika'dan yapılan açıklamada; "Bu süreçte bir anda işsiz kalan pek çok arkadaşımız, ücret dışında bir gelirleri bulunmadığı için çok ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadı. Bu yakıcı gerçeğin de ortaya çıkardığı bir ihtiyaç olarak "Dayanışma Yaşatır" kampanyasını başlattık. Kampanyamız geniş toplumsal kesimlerce desteklendi. Ulaşabildiğimiz işçi arkadaşlarımız kendilerine ulaştırılan desteğin maddi karşılığından da bağımsız olarak, kendi sınıfları içinden uzanan dayanışma elinin sıcaklığını hissetmenin duygusal-bilinçsel sıçramalarını yaşadı" ifadeleri kullanıldı.

'DAYANIŞMA YAŞATIR İŞÇİ KOOPERATİFİ’Nİ İNŞA EDİYORUZ'

Salgın döneminde işçilerin farklı sorun ve taleplerinin tek bir potada bir araya getirilemediğinin belirtildiği açıklamada, İnşaat İş'in şantiyelerde üretimin durdurulması ve işçilerin ücretli izne çıkarılması yönünde çalışma yürüttükleri ifade edildi. Coronaviruse karşı önlem alınması için mücadele edildiği belirtildi.

Kooperatifin kurulma düşüncesine ilişkin ise, "Bunu yakından hissetmemiz daha önce de gündemimizde olan ve sınıfımızın örgütlenmesinde bir kaldıraç olarak düşündüğümüz kooperatifleşme fikrimizi olgunlaştırdı. Artı değer sömürüsündeki artış, en temel ihtiyaç maddelerinin dahi metalaştırılması ve sınıfımızın yoksullaşma düzeyini de dikkate alarak bu tür örgütlenmelerin işçi sınıfı için giderek kaçınılmazlaştığı düşüncemiz, bu süreçte somut bir araç yaratma yönelimi yarattı. Hem sınıfın öz örgütü olarak onların hayatının bütün yönleriyle ilgilenen bir "çözüm gücü" olduğumuzu hissettirmek hem de sınıfımızın dayanışma duygularını ve organizasyon yeteneklerini bir başka yönden daha geliştirmenin bir aracı olarak bu fikri somut bir gerçeğe dönüştürme kararı aldık" denildi.

'MANTAR BİTER GİBİ ÇOĞALAN VE SAĞLIKSIZ ÜRÜNLERİ REVA GÖREN UCUZ MARKETLERİN AKSİNE...'

"Dayanışma Yaşatır İşçi Kooperatifi" çalışmalarına başlanıldığını duyuran sendika, "Mantar biter gibi çoğalan ve en sağlıksız ürünlerin işçi ve emekçilere reva görüldüğü sözde ucuz marketler zincirlerinin aksine, Dayanışma Yaşatır İşçi Kooperatifi, adından da anlaşılacağı üzere, işçi ve emekçilere doğrudan üreticiden sağlanan temel tüketim maddelerinin kar amacı gütmeden sağlıklı ve ucuz teminini amaçlamaktadır.

Küçük üretici ile tüketici arasında kar sağlayan aracı konumunda olunmayacağı belirtilen açıklamada, ilk olarak internet üzerinden dağıtım ağı oluşturacak.

Öne Çıkanlar