Isparta'da elektrik kesintisi köylerde 5'inci gününü geride bıraktı: 1960'lı yılları yaşıyoruz

Isparta'da elektrik kesintisi köylerde 5'inci gününü geride bıraktı: 1960'lı yılları yaşıyoruz
Isparta’da elektriksiz geçirdikleri 5’nci günü geride bırakan köylüler, bir araya geldikleri evlerde -11 derecede donmamak için mücadele veriyor.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK -  Isparta'da yoğun kar yağışı yüzünden günlerdir şehrin kimi bölgelerinde elektrik kesintisi yaşanmaya devam ediyor. Elektriksiz geçen 5 günün ardından kentin büyük bir kısmına elektrik verilmiş olsa da hala elektrik verilmeyen köyler de bulunuyor. Isparta'da elektir kesintisi yaşanan köylere giderek yaşadıkları sorunları dinledik. Köylüler -11 derecede soğuktan donmamak için bir araya gelerek ısınmaya çalışıyor. 

KÖYLERDE ELEKTRİK KESİNTİSİ DEVAM EDİYOR

Merkeze 8 km uzaklıkta bulunan Yakaören köyünde 700 hane bulunuyor. Yüzde 70’ine hala elektriğin ulaşmadığı köyde, köylüler mum ve lüks ile aydınlanma sorununu çözmeye çalışıyor. -11 dereceye kadar düşen hava koşullarında en çok ısınma sorunu yaşayan köylülerin bir kısmı soba bulanan evlerde toplanırken, bir kısmı da çok az sayıda bulunan jeneratörlü evlerde bir araya geliyor. Bir evde en az üç ailenin bulunduğunu söyleyen emekli çiftçi Aziz Uçman, "1960’lı yıllara geri döndük" diyor. 

‘3 AİLE AYNI EVDE KALIYORUZ’ 

Acil durumlarda köyde bulanan birkaç jeneratörle ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyen Uçman, "-11 derecede soğuğa karşı direniyoruz. Tam 5 gündür hayat bizim için durmuş durumda. Bizim evde üç aile bir arada kalıyor. Çocuklar bir odada, kadınlar bir odada kalıyor. Bir jeneratör 7 bin lira olmuş, onu da almaya gücümüz yetmiyor. Bir haftadır aşırı mağdur durumdayız" diyor. 

‘DOLAPLARIMIZDAKİ HER ŞEY ÇÖPE GİDİYOR’ 

Köylülerin anlattığına göre yaşanan yoğun karda kimi evlerin çatıları uçmuş kimi seralar ise hasar almış. Uçman, aynı zamanda yeme-içmeye de zam geldiğini söylüyor. Halkın kendi imkanlarıyla yemek yapmaya çalıştığını ve evlerinde gıdası olmayanlarla dayanışma içinde olduklarını söyleyerek, "Edindiğimiz tüplerle yemek yapmaya çalışıyoruz. Buzdolaplarımızdaki ürünlerimizin birçoğu elektrik kesintisi yüzünden çöpe gitti. Bin bir emekle kışlık konserveler yapmıştık. Şu ana kadar bir şekilde idare etmeye çalıştık ancak eğer elektrik bir iki gün içinde de gelmezse dolaplarımızdaki her şey çöpe gidecek. Şu an günlük yiyebileceğimiz kadar alışveriş yapıyoruz. " diyor. 

SOBALARIN ÜZERİNE KOYULAN GÜĞÜMLERLE DUŞ ALIYORLAR

Köylülerin sorun yaşadığı konulardan birisi de duş alma sorunu.  Sobanın üzerine koydukların güğüm ile su ısıtarak duş aldıklarını söyleyen Uçman, ancak evlerde çok sayıda kişi olmasından kaynaklı sıranın da kendilerine gelmediğini söyleyerek, "Boşuna 1960’lı yılları yaşıyoruz demiyorum" diyor. 

‘AKŞAM SEKİZ OLMADAN UYUYORUZ’ 

Evdeki soğuktan kaçmak için insanların jeneratör bulunan kahveye akın ettiğini söyleyen Uçman, böyle bir durumla karşı karşıya kalacaklarını tahmin etmediklerini ve hazırlıksız yakalandıklarını söylüyor. Uçman, "Zaten evlerimize gittiğimizde yemek yedikten sonra erkenden uyuyoruz. Saat akşam sekiz olmadan köyde çoğu insan uyumuş oluyor. Bir sosyalliğimiz vardı o da gitti" diyor. 

‘BİZ SABIRLI KÖYLÜLERİZ AMA ASİYİZ’ 

Yaşadıkları ağır mağduriyete rağmen yetkilerin günlerce yanlarına gelmediğini söyleyen Uçman, "Bize değil ancak, kent merkezlerine gidiyorlar. Biz sabırlı köylüleriz ama asiyiz" diyor. Köylülerin yetkililer için üvey evlat rolünde olduğunu söyleyen Uçman, "Hani köylü milletin efendisiydi. Bizi bu sözlerle kandırıyorlar. Her sorunda sıra en son köylülere geliyor" diyerek en kısa zamanda köylülerin yaşadığı mağduriyetin çözülmesini istiyor. 

Konuştuğumuz köylülerin büyük bir kısmı hala elektrik gelmeyen yerlerin afet bölgesi olarak ilan edilmesini istiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar