İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin açıklama yapan kadınlar, Danıştay kararını yırtıp çöpe attı

İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin açıklama yapan kadınlar, Danıştay kararını yırtıp çöpe attı
İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çekilmesine ilişkin açıklama yapan Kadın Meclisleri, mücadeleyi büyütme çağrısı yaparak, Danıştay’ın aldığı kararı yırtıp, çöpe attı.

İzmir Kadın Meclisleri, İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çekilmesine ilişkin Alsancak İskele önünde açıklama yaptı. "Anayasadan, Yasadan, Sözleşmeden Vazgeçmiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada kadınlar ellerinde "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz", "Asla Yalnız Yürümeyeceksin", "Kadın Cinayetlerini Durduracağız", "Anayasayı, yasayı, sözleşmeyi uygula" dövizleri taşıdı. Kadınlar sık sık "Asla yalnız yürümeyeceksiniz", "Gökkuşağı değil, ayrımcılık suç", sloganları attı.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR’

Açıklamada boşanmak üzere olduğu erkek tarafından katledilmeye çalışan Aycan Beysülen, "Tek adam tarafından alınan kararla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alındı. 1 Temmuz’dan itibaren de sözleşmeden resmen ayrıldı. Sözleşmenin iptali basiretsiz iktidar tarafından kabul görülmüş olabilir. Biz kabul etmiyoruz" dedi. Karar itiraz ettiklerini ve mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini dile getiren Beysülen, "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa. İstanbul Sözleşmesi yaşatır" diye belirtti.  

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Kadın Meclisleri Üyesi Hilal Susuz, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine yapılan itirazın Danıştay tarafından alınan oy çokluğu kararıyla onaylandığını söyledi. Kararın hukuki bir karar olmadığını dile getiren Susuz, "Bu karar siyasi bir karardır ve oybirliği ile alınamamıştır. Sadece İstanbul Sözleşmesi’ni değil, ülkenin dört bir yanında hakları için anayasanın, yasaların uygulanması için mücadele edenler var ve var olmaya devam edecek" diye konuştu. 

MÜCADELEYİ BÜYÜTME ÇAĞRISI

Kadınların haklarından, anayasadan, yasadan, sözleşmeden vazgeçmeyeceğini vurgulayan Susuz, şunları söyledi: "İstanbul Sözleşmesi, bu ülkede yaşayan herkesin eşit yurttaşlık ve korunma haklarının, yaşama haklarının güvencesidir. İstanbul Sözleşmesi, kadınların eşit yaşamasının önündeki engelleri ve bunlara karşı çözüm yollarını anlatmaya devam edecek. İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesi kararına karşı ‘Anayasadan, Yasadan, Sözleşmeden Vazgeçmiyoruz’ demeyi Türkiye’nin dört bir yanında sürdüreceğiz. Onurlu bir yaşam için anayasayı, yasayı sözleşmeyi uygulatmak için herkesi mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz."

DENİZ POYRAZ ANILDI

Susuz, son olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz’ı da andı. Susuz, kadınların eşitlik mücadelesinin süreceğini söyledi. 

Açıklama ardından erkekler tarafından katledilen kadınların isimleri okundu. 

DANIŞTAY KARARI YIRTILDI

Açıklamanın ardından kadınlar, Danıştay 10’uncu Daire’nin verdiği karar okunarak, yırtıldı. Kadınlar yırttıkları kararı, siyah çöp poşetine atarak, kararı tanımadıklarını ilan etti.

Açıklama "Asla Yalnız Yürümeyeceksiniz" sloganıyla son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar