İsveçli Telia ile görüşüyor: Türkiye Varlık Fonu Turkcell için masada

İsveçli Telia ile görüşüyor: Türkiye Varlık Fonu Turkcell için masada
Bloomberg'de yer alan habere göre, dolaylı şekilde Turkcell hisselerinin yüzde 24'ünü kontrol eden İsveçli Telia şirketi hisselerini Varlık Fonu'na satmak için görüşüyor.

Dün akşam saatlerinde dolaylı şekilde Turkcell hisselerinin yüzde 24’ünü kontrol eden ve firmanın en büyük hissedarı olan İsveçli Telia şirketinin hisselerini Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) satmak için görüştüğü haberleri yer almıştı.

Haberin ardından açıklama yapan Telia, değer de açıklayarak, söz konusu hisselerini 530 milyon dolara (3,6 milyar TL) satmak için TVF ileri aşamada müzakere yürüttüğünü açıkladı. Turkcell yönetim kuruluna son yıllarda iktidara yakın isimler atanmıştı. Şimdi ise devletin şirketteki en büyük hissedarın paylarını alması gündemde.

Bloomberg haber ajansı dün akşam servis ettiği haberde Türkiye Varlık Fonu’nun Turkcell’in en büyük hissedarı Telia’nın hisselerini almak için pazarlık masasına oturduğunu belirtmişti.

MÜZAKERELER SÜRÜYOR, HENÜZ ANLAŞMAYA VARILMIŞ DEĞİL

Telia tarafından dün akşam yapılan açıklamada ise, "Müzakereler ileri seviyede ve devam ediyor, ancak henüz anlaşmaya varılmış değil" denildi. Firma tarafından yapılan açıklamada, satış için görüşülen miktarın 530 milyon dolar (3,6 milyar TL) olduğu açıklandı.

Telia, Turkcell'in yüzde 51'ine sahip olan Turkcell Holding şirketinde yüzde 47.1 paya sahip, bu da Turkcell'de yüzde 24 dolaylı paya karşılık geliyor.

Turkcell Holding'in geri kalan payları ise Çukurova Holding ve Rus milyarder Mikhail Fridman'ın ortak olduğu L1 şirketine ait. Çukurova Turkcell’de sahip olduğu payları Ziraat Bankası’ndan aldığı krediye teminat olarak vermişti.

Turkcell’in yüzde 48,95’lik hissesi, borsada işlem görüyor.

Turkcell'in dünkü hisse kapanış fiyatına göre 32,4 milyar lira olan piyasa değeri, dünkü dolar/TL kuruna göre yaklaşık 4,7 milyar dolara karşılık geliyor. Telia'nın açıkladığı tutar ise, piyasa değerinin yarısının altında bir değerlemeye işaret ediyor.

YÖNETİM KURULU’NDA AKP’YE YAKIN İSİMLER DİKKAT ÇEKİYOR

Turkcell’in yönetim kurulu başkanlığını, daha önce AKP hükümetinde Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Bülent Aksu yapıyor.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da şirketin yönetim kurulu üyeleri arasında yer alıyor.

Turkcell Yönetim Kurulu’nun üç üyesi Mart 2020’de değişmişti. 2013’ten beri yönetimde yer alan AKP’li Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, AKP’li eski Kültür Bakanı Atila Koç ile Ahmet Akça’nın görevleri sona erdi. Belediye başkanı seçildikten sonra Turkcell’deki görevini bırakmayan Hilmi Güler, uzun süre tartışma konusu olmuştu.

Söz konusu üç ismin yerine, AKP Siirt eski Milletvekili Afif Demirkıran, MÜSİAD ve DEİK’te genel başkanlık yapan Nail Olpak ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Danışmanı Tahsin Yazar yeni üye olarak atanmıştı.

TCELL HİSSE FİYATI İÇİN BAZI OLUŞTURMAZ

Garanti Yatırım'ın notunda görüşmelerde satışa ilişkin -Telia tarafından sonradan ima edilen- 530 milyon doların borsada işlem gören TCELL hisseleri için hisse başına 1.003 dolar (6.86 TL) anlamına geldiği ve bu rakamın salı günkü kapanışa göre yüzde 5,35 iskontolu olduğu belirtildi.

Notta, bu bedelin Turkcell hisselerini dolaylı olarak temsil etmesi ve Turkcell Holding'in ana ortak olması, ayrıca daha önceki açıklamalarına göre İskandinavya'ya odaklanmak istemesi ve Türkiye'den çıkmak istemesinden dolayı TCELL fiyatı için bir baz oluşturmayacağı belirtildi.

Ortaklar arasındaki sorunların artması, hatta genel kurul yapılamadığı, yönetim kurulu üyesi atanamadığı bir dönemde faaliyetlerini devam ettirebilen, gelir ve karlılığı artıran şirketin, ortaklık yapısının değişmesinin negatif olmadığı; ve ortaklar arasındaki sorunların ortadan kalkmasının temettülerin artmasının önünü açabileceği değerlendirmesinde bulunuldu. Kurum, söz konusu payı TVF'nin devralmasını olumlu karşıladı.

OLUMLU TEPKİ KAR REALİZASYONU İÇİN FIRSAT

TEB Yatırım ise ortaklık yapısındaki söz konusu değişikliği orta vadede olumsuz bir gelişme olarak değerlendirdi.

TEB Yatırım'ın notunda, "Telia gibi yüksek nakit temettü geliri hedefiyle Turkcell'e yatırım yapan uzun vadeli bir yabancı yatırımcının Turkcell hissedarlığından çıkmasını orta vadeli bakış açısıyla olumsuz olarak değerlendiriyoruz. İlk etapta yaşanan olumlu reaksiyonun kar realizasyonu fırsatı yarattığını düşünüyoruz" şeklinde değerlendirmede bulunuldu.

ORTAKLAR ARASINDAKİ SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ AÇISINDA OLUMLU

Bloomberg HT'de Yatırım Kulübü programına katılan Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, değerlendirmesinde ortaklık yapısındaki değişimin ortaklar arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi açısından olumlu olarak görülebileceğini belirtti. "Yönetimsel açıdan pozitif olabileceği kanaatindeyim" diyen Doğan, söz konusu gelişmenin yatırımcı tarafında da pozitif olabileceğini belirtti.

Mevcut durumda Turkcell'in yüzde 51 hissesi Turkcell Holding A.Ş.'ye yüzde 0.05 hissesi Çukurova Holding'e ait. Halka açık kısım ise yüzde 48,95 seviyesinde bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar