İYİ Partili Yaşar'dan 'çeltik fiyatı' tepkisi: Bu fiyatlar beraberinde yeni iflaslar getirecek

İYİ Partili Yaşar'dan 'çeltik fiyatı' tepkisi: Bu fiyatlar beraberinde yeni iflaslar getirecek
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, açıklanan çeltik fiyatının üretici için tam bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, açıklanan çeltik fiyatının üretici için tam bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi. Yaşar, "Gübre çeşitlerine yüzde 100-150, ilaç çeşitlerine yüzde 80, elektriğe yüzde 60 zam gelmişken çeltik fiyatlarına sadece yaklaşık yüzde 25 zam yapılmıştır. Maliyetler ve faizler bu kadar artmışken çeltik üreticilerine reva görülen bu fiyatlar, korkarız ki beraberinde yeni iflaslar getirecektir" dedi.

Bedri Yaşar, yaptığı açıklamada, Türkiye’de tarımının çöktüğünü ileri sürerek şunları kaydetti:

‘TARLALAR KİRAYA VERİLİYOR’

"Son dönemde fahiş fiyatlarda artan mazot, gübre, elektrik, tarımsal ilaç gibi temel kalemlerin karşısında çeltik üreticisi daha da mağdur edildi. Pandemi, iklim koşulları ve yanlış tarım politikaları çiftçileri olumsuz etkiledi.

Bu durum nedeniyle çiftçiler ya tarlalarını kiraya vermek ya da satmak zorunda kaldı. Samsun bölgesinde Türkiye çeltik üretiminin yüzde 17’si sağlanmaktadır. Çeltik üretimi bölgemiz için son derece önemli bir gelir kaynağıdır. Yaklaşık 150 bin hektarlık alanda çeltik üretimi yapılırken buradan elde edilen gelir, ticareti de etkilemekte, bu esnafa kadar sirayet etmektedir.

‘ÇELTİK ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA’

Gübre çeşitlerine yüzde 100-150, ilaç çeşitlerine yüzde 80, elektriğe yüzde 60 zam gelmişken çeltik fiyatlarına sadece yaklaşık yüzde 25 zam yapılmıştır. Maliyetler ve faizler bu kadar artmışken çeltik üreticilerine reva görülen bu fiyatlar, korkarız ki beraberinde yeni iflaslar getirecektir. Bunlar yetmezmiş gibi 500 bin ton pirinç ithal edilmiş, bu da üreticinin elindeki ürünün değerini düşürmüş, hatta ürünün elinde kalmasına neden olmuştur. Tarlasında ürününü bırakan çiftçimiz, kredi borcunu ödeyememektedir. Hatta çiftçimizin tarlasına ve ekipmanlarına haciz gelmektedir. Tarladaki maliyet arttıkça bu ne yazık ki sofraya yansımaktadır. Fahiş fiyatlar vatandaşın artık sadece cebini değil gırtlağını da sıkmaktadır." (ANKA)

Öne Çıkanlar