Karayalçın: İttifak kurmak için iki seçeneğimiz var

Karayalçın: İttifak kurmak için iki seçeneğimiz var
Murat Karayalçın, Türkiye'nin önünde ya anayasa değişikliği için bir yıllık ittifak ya da bir dahaki seçime kadar sürecek 5 yıllık bir ittifak seçeneği bulunduğunu söyledi.

Eski SHP Genel Başkanı, eski Başbakan Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın, İzmir'in Foça İlçesinde düzenlenen "2022'ye Girerken Türkiye" konulu toplantıda siyasetin geleceğine ilişkin öngörülerini anlattı. Karayalçın şu mesajları verdi: 

YANIT BEKLEYEN SORULAR

AKP artık Türkiye’yi yönetemiyor. AKP’nin artık gidici olduğu bir gerçek. Artık gidiyor, gitmekte olan. Bu aşamada belirli sorulara şimdiden yanıt vermemiz lazım. Gidiyor gitmekte olan da yerine kim veya kimler gelecek, gelecek olanlar neler yapacak bunları ne kadar süre içinde yapacak? Bu sorulara verilecek yanıt, cumhurbaşkanı adayının profilini de ortaya koyacak. Muhalefet bu soruları yanıtlanmadan artık yola devam edemez. 

İKİ SEÇENEK VAR

Bunun için önümüzde iki seçenek var. Birincisi; anayasa değişikliği için kısa süreli birliktelik. Bu anayasa değişikliğini hazırlamak, halkın oyuna sunmak. Yaklaşık bir yıllık süre içinde bu değişikliği sağlayınca ittifak sona erecek ve yeniden seçime gidilecek. İkincisi; daha geniş kapsamlı, anayasa değişikliğini de içeren, beş yıllık bir seçim döneminin sonuna kadar sürecek olan bir ittifak. Bu seçeneğin ülkemiz için daha uygun olduğunu düşünüyorum."

SEÇİME HAZIRLANMAK İÇİN 3 AYIMIZ VAR

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, eylül ayında seçim olmasını beklediğini açıkladı. Bu, CHP için ‘seçime hazır olun’ talimatı, ittifak üyeleri içinse bir hedeftir. Bütün bu sorulara yanıt verebilmek ve seçime hazır olmamız için önümüzde muhtemelen üç aylık bir süre var. Bu süre içinde ülkenin önemli sorunlarına çözüm olarak sunacağımız projelerimizi hazırlamak zorundayız.

YURTTAŞLAR YASAMA ÇALIŞMALARINA KATILABİLECEK

Bunlar içinde en önemlisi, CHP’nin yurttaşların devlet erkine katılmasını sağlayacak projelerdir. Geçen ekim ayındaki Parti Meclisi’nde bir öneri yapıldı. İmza vererek yurttaşların kanun teklifi hazırlamalarına olanak sağlanması, aynı şekilde imza vererek yasaları veto edebilmesi sağlanacak. Bu, yurttaşların yasama çalışmalarına dahil edilmesine imkan veriyor. Ben, yurttaşların yürütmenin çalışmalarına da dahil edilmesi gerektiğine ve CHP’nin beklenen büyük sıçramayı bu yolla yapabileceğine inanıyorum. CHP bunu bir hedef olarak koymalı. Örneğin GAP sulama kanallarının tamamlanması için su bekleyen üretici ile devlet erki bir araya gelmeli ve çalışmalar buna göre yapılmalı. (ANKA)

Öne Çıkanlar