Kayseri'de 4 bin yıl öncesine ait yabani hayvan kemikleri bulundu

Kayseri'de 4 bin yıl öncesine ait yabani hayvan kemikleri bulundu
Kayseri'de Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde yürütülen kazı çalışmalarının başkanı Prof. Dr. Kulakoğlu "Buluntular Anadolu için son derece önemli" dedi.

Kayseri'de Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde yürütülen kazı çalışmalarında 4 bin yıl öncesine ait aslan, geyik, ayı, domuz ve dağ koyunu kemiği ortaya çıktı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "İlk defa Anadolu'da bu dönemde iki aslana ait iki çene kemiği bulduk. Bizim 4 bin sene öncesine ait başka kazılarda bulduğumuz aslan kemiği yok" dedi.

Kayseri tarihinin 6 bin yıl öncesinden haber veren belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri, kent merkezine 24 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Hititlerin Anadolu'da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve onu saran karumdan oluşan Kültepe Ören Yeri’nde yönetim binaları, dini yapılar, ev ve dükkan ile atölye kalıntıları yer alıyor. Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan ören yerinde kazı, restorasyon ve envanter çalışmaları, 1948 yılından bu yana sürdürülüyor.

'ANADOLU İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ'

Bu yıl ki kazı çalışması neticesinde 4 bin yıl öncesine ait aslan, geyik, ayı, domuz ve dağ koyunu kemiği ortaya çıkarıldı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Kültepe Kaniş Karum Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bulunan hayvan kemikleriyle ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kazı çalışmalarında ilk kez aslana ait kemik bulduklarını belirten Kulakoğlu şunları söyledi: "Kültepe Kaniş Karum'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle kazı çalışmalarını yapıyoruz. Burada sizlere sergilediğim kemik buluntular Kültepe için son derece önemli. Aslında sadece Kültepe için değil, Anadolu için de son derece önemli. Nitekim bu yıl yaptığımız çalışmalarda bir açma içinde belli bir buluntu grubu içinde burada gördüğünüz özellikle 2 aslan, ayı, dağ koyunu, yabani domuz ve geyiğe ait kemiklerden oluşan bir grup ele geçirdik. Bütün bu gördüğünüz kemikler toplu olarak bulundu." (DHA)

Öne Çıkanlar